Sidor

måndag 29 november 2010

Kielce. (Polen)

Kielce är en stad i södra Polen, belägen 110 km nordöst om Kraków. Den är residensstad i Swietokrzyskie vojvodskap. Staden har 202 609 invånare (2006).

4 juli 1946 var staden platsen för en pogrom under vilken de antisemitiskt inställda polackerna dödade 47 judar i staden (medan över 50 blev skadade).

Området för Kielce har varit bebott sedan åtminstone 5: e århundradet före Kristus. Fram till 6: e eller 7: e århundradet stranden av Silnica var bebodd av Kelts. De drevs av en slavisk stam av Vistulans som startade jakt i den närbelägna stora skogar och hade betalat det mesta av det område som nu kallas Małopolska och dagens Świętokrzyskie Län. De landar i Wiślanie var först dämpas av Böhmen, men de kom snart under kontroll av de Piast dynastin och blev en del av Polen. Enligt en lokal legend, Mieszko, son till Boleslav II av Polen drömde att han blev attackerad av ett gäng banditer i en skog. I drömmen såg han en vision av Saint Adalbert som drog en slingrande linje som blev till en bäck. När Mieszko vaknade, fann han Silnica floden vars vatten hjälpte honom återfå styrka. Han upptäckte också enorma vita betar av en okänd djur. Mieszko tillkännagav att han skulle bygga en stad och en kyrka till St Adalbert på en sådan plats. Enligt denna legend, stadens namn Kielce firar det mystiska betar (kiel på polska).

Flera andra legender finns för att förklara namnet ursprung. En anger att staden fick sitt namn efter sin grundare som tillhörde den adliga ätten Kiełcz, medan en annan hävdar att det härrör från Kelts som kan ha bott i området under tidigare århundraden. Andra teorier ansluta stadens namn till yrkesmässig namn om lerhyddor, järn tips för pilar och spjut, eller produktion av tjära (pkielce, en reglering av tjära beslutsfattare). Det äldsta bevarade dokumentet som hänvisar till en lösning av namnet av Kielce datum till 1213.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar