Sidor

onsdag 17 november 2010

Konin. (Polen)

Konin är en stad på Wartafloden i centrala Polen. Konin är huvudstad i Powiat Koniński och sedan 1999 ligger staden i Storpolen. Staden var tidigare huvudstad i Konin vojvodskap (1975-1998).

Konin har 80 355 invånare (2005).

De äldsta lämningarna av mänsklig bebyggelse i Konin har daterats till paleolitiska. På dynerna nära Warta floden i Konin olika forntida flinta verktyg och redskap hittades, bland dem knivar, burins och tanged poäng. Dessa tidigaste artefakter tillhör Swiderian kultur (Kultura świderska) 9 till 8000 f.Kr.

Början av permanenta bosättningar nära Konin som hade samband med Amber rutt som leder från romarriket till Östersjön genom området i dagens stad. Även om det inte fanns någon bosättning kallad Konin på den tiden, spela om plats kvar värdefulla på karta teckningar av Ptolemaios. Platsen beskrevs som Setidava (eller Getidava), och som anges förmodligen en vada plats i Warta floden, och ett varuhus - förmodligen ganska viktig plats att handlarna färdas längs Route Amber (information från Kalisz-Konin på den gula Route skriven av Krzysztof Gorczyca). Den största gravfält från denna tid var belägen på sanddynerna, i väster från centrum av dagens Konin och det hörde till den Przeworsk kultur (Kultura Przeworska) (2: a-3. AD).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar