Sidor

torsdag 25 november 2010

Oppegård. (Norge)

Oppegård är en by och kommun i Akershus län, Norge. Det är en del av traditionella regionen i Follo. Administrativt centrum i kommunen ligger byn Kolbotn. Den nya kommunen Oppegård skildes från kommunen Nesodden den 1 juli 1915. Kommunen har en yta på 37 kvadratkilometer (14,3 ²), varför det är den minsta kommunen i Akershus efter område.

Kommunen (ursprungligen församling) är uppkallad efter den gamla Oppegård gården (fornnordiska: Uppigarđr), sedan den första kyrkan byggdes här. Det första elementet är uppi som betyder "övre" och det sista elementet är garđr som betyder "gård". (Gården är förmodligen en del av ett äldre en större gård.)

Oppegård har varit bebodd sedan slutet av den senaste istiden. Arkeologiska lämningar av jägare och samlare samhällen som går tillbaka till 5000-6000 f.Kr. har påträffats, liksom resterna av agriculatural bosättningar från 1000-2000 f.Kr.. De viktigaste södra vägarna som leder till Oslo för att Sverige och Danmark har gått igenom Oppegård sedan järnåldern.

Dagens kommun skapades från den östra delen av kommunen Nesodden 1915. Vid den tiden befolkning Oppegård var endast 600. 1960 och 1970 såg en befolkning uppsving, som större bostadsprojekt etablerade Oppegård byar som förorter Oslo. De kommersiella centra längs de viktigaste järnvägen axeln är exempel på den funktionalistiska arkitektur kännetecknar denna period av urbanisering i Skandinavien.

Polarforskaren Roald Amundsen bodde i Svartskog och hans hus är för närvarande ett museum, som förvaltas av kommunen. Svartskog är också hem för en medeltida stenkyrka, och kommer sannolikt den äldsta bosättningen i Oppegård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar