Sidor

torsdag 25 november 2010

Taipei. (Taiwan)

Taipei City (traditionell kinesiska: 台北市; förenklad kinesiska: 台北市; pinyin: Táiběi Shi, bokstavligen "Northern Taiwan City") är den största staden i Taiwan och huvudstad i Republiken Kina (vanligen kallad "Taiwan ").

Beläget på toppen av ön, är Taipei ligger på Danshui floden, och är cirka 25 km sydväst om Keelung, dess port på Stilla havet. En annan kuststad, Danshuiär ca 20 km nordväst vid flodens mynning mot Taiwansundet.

Det ligger i två relativt smala dalar i Keelung (基隆河) och Xindian (新店溪) floder, som ansluter för att bilda Danshui floden längs stadens västra gräns. Den riktiga staden (Taipei City) är hem till en uppskattningsvis 7.156.904 personer. Taipei City, Taipei County, och Keelung City tillsammans utgör de Taipei storstadsområde med en befolkning på 12.387.445. De är emellertid administreras under olika lokala styrande organ. "Taipei" avser ibland för hela huvudstadsregionen, medan "Taipei City" avser den riktiga staden.

Taipei är de politiska, ekonomiska och kulturella centrum Taiwan. The National Taiwan University ligger i Taipei, liksom National Palace Museum, som har en av de största samlingarna av kinesiskt artefakter och konstverk i världen. Anses vara en global stad, är Taipei del av en större industriområde. Järnvägar, höghastighetståg, motorvägar, flygplatser och busslinjer kontakt Taipei med alla delar av ön. Staden betjänas av två flygplatser - Taipei Songshan och Taiwan Taoyuan.

Taipei grundades i början 18th century och blev ett viktigt centrum för handel med utlandet i 19th century. The Qingdynastin i Kina, Taipei provinshuvudstaden i Taiwan 1886. När de japanska förvärvade Taiwan år 1895 efter det första sino-japanska krigetbehöll de Taipei som huvudstad på ön, och även avancerade en omfattande stads- planering i Taipei. Republiken Kina tog över ön år 1945 efter Japans kapitulation. Efter att ha förlorat det kinesiska fastlandet till kommunisterna i den kinesiska inbördeskriget, den regerande Kuomintang vidarebosatta ROC regeringen till Taiwan och förklarade Taipei the provisorisk huvudstad i republiken Kina i december 1949.

The National Chiang Kai-shek Memorial Hall är en känd monument som restes till minne av Chiang Kai-shek, tidigare president i Republiken Kina. Strukturen står vid den östra änden av Liberty Square, platsen för National Concert Hall och National Theater och deras intilliggande parker samt minnesmärke. Sevärdheter i Liberty Square står inom synhåll för Taiwans president Building i Taipeis Zhongzheng District.

The National Sun Yat-sen Memorial Hall är ett minnesmärke till en av de mest kända grundarna av Republiken Kina, Sun Yat-sen, och avslutades den 16 maj 1972. Från invigningen av hallen, majoriteten av föremålen visas var revolutionära händelserna i den nationella grundare i slutet av Qingdynastin. Men dess funktion har nyligen flyttat mot en multi-purpose sociala, utbildningsmässiga och kulturella centrum för den taiwanesiska allmänheten.

Den National Palace Museum är ett konstgalleri och museum byggt runt en permanent samling centrerad på urgamla kinesiska artefakter. Det ska inte förväxlas med Palace Museum i Peking (vilket den är uppkallad efter), båda institutionerna spåra sitt ursprung till samma institution. Samlingarna delades på 1940-talet som en följd av den kinesiska inbördeskriget. The National Palace Museum i Taipei har nu en verkligt internationell samling medan bostadsinvesteringarna en av världens största samlingar av artefakter från forntida Kina.

The Taipei Fine Arts Museum grundades 1983. Beläget i en specialbyggd byggnad inspirerad av japanska ämnesomsättningen, var det första museet i Taiwan tillägnat modern konst. Konstverken i museet är mestadels görs av taiwanesiska konstnärer. Det finns mer än 3.000 konstverk i museet. De flesta av dem är gjort efter 1940 av taiwanesiska artist, och är organiserade i 13 grupper. År 2001, den första museum tillägnat modern konst öppnades som MoCA Taipei eller Museum of Contemporary Art Taipei (台北当代艺术馆), som ligger i den gamla byggnaden i Taipei City regeringen.

Den National Taiwan museet är det äldsta museet i Taiwan. Det etablerades som Taiwan guvernör Museum av den koloniala regeringen i Japan den 24 oktober, 1908 till minne av invigningen av den nord-sydliga Railway under japanska regel i Taiwan. Museet hade en samling med över 10.000 artiklar i sitt inledningsskedet. 1915, ny byggnad för museet i Taipei New Park var den invigdes och blev en av de stora offentliga byggnader under japanska regel. Sedan 1999 har det bytt namn till "National Taiwan Museum".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar