Sidor

fredag 26 november 2010

Stavern. (Norge)

Stavern är en liten norsk stad belägen i kommunen Larvik, söder om staden Larvik i Vestfold.

Hamnen och flottbasen i Stavern (fram till 1930 som heter Fredriksvern) grundades som en kommun 1 januari 1838.

Även om det var en viktig hamn Det var först hänsyn till dess ställning som en stad (kjøpstad) 1 juli 1942. Den lilla staden och kommunen Stavern slogs samman med den större staden Larvik 1 januari 1988.

Staden var platsen för en viktig norska flottbas, Fredriksvern, från 1677 till 2002. Hjalmar Hjorth Boyesen, norsk-amerikansk författare, föddes i Fredriksvern.

Stavern har förmodligen varit en hamn sedan urminnes tider. Namnet finns i skriftliga källor från 11-talet och 12-talet där det nämns som en god fiskehamn. Förutom att vara en viktig militär hamn, Stavern i 17 och 18 talet var också en viktig hamn för civil fartygstrafik från Norge till Danmark och Sverige.

Dess namn kan komma av att namnet på den anläggning som tidigare ligger där, Staurheim. Det kan också komma från köpmän seglar från frisiska staden Stavoren. En sista möjlig förklaring är att den härstammar från ett fornnordiskt namn för branta klippor eller berg, Staferni eller Stafr, som korrekt beskriver landskapet runt staden.

Företagets tidigare och nuvarande namn är Stavern, men från 1799 till 1930 även den civila delen av staden var titeln Fredriksværn som sin enda funktion var som plats för denna marinbas.

Från 1942 var staden Norges minsta tills den slogs samman med Larvik 1988 och förlorade sin stad status. Under 1999 Stavern åter upphöjdes till stad status.

För närvarande finns cirka 3000 invånare i Stavern. Det är en liten stad där turismen är en av de viktigaste inkomstkällorna. Under sommaren ökar befolkningen till cirka 30,000-40,000 människor på grund av campingplatser och stugor runt stadskärnan liksom båtar besöker hamnen.

Under 20-talet blev Stavern en älskad plats för konstnärer och hantverkare. Poeten Herman Wildenvey, författaren Jonas Lie samt målare Hans Gude och Christian Krohg alla bodde i Stavern någon gång i sitt liv. Idag staden är välkänt i södra Norge för sina många utställningar och konstgallerier.

Stavern är platsen för den norska nationella minnesmärke för fallna sjömän i första världskriget och andra världskriget och en staty av 18th century sjöhjälten Peder Tordenskjold.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar