Sidor

söndag 14 november 2010

Ukraina.

Ukraina med dess område med 603.628 km2, är det största landet på den europeiska kontinenten. Det gränsar till Ryssland i öster och nordost, Vitryssland i nordväst, Polen, Slovakien och Ungern i väster, Rumänien och Moldavien i sydväst, och Svarta havet och Azovska sjön i söder och sydost respektive.

Ukrainas historia började med Kievriket, föregångaren till öst slaver. Från den 9: e talet Kievriket blev en stor och mäktig nation, men upplöstes på 12-talet. Ukraina var centrum av den medeltida levande område i östra slaver. Efter stora nordiska kriget (1700-1721) Ukraina delades mellan ett antal regionala befogenheter och, av 19th century, största delen av Ukraina var integrerad i ryska kejsardömet med resten under österrikisk-ungerska kontroll. Efter en kaotisk period av ständiga krig och flera försök till självständighet (1917-1921) efter första världskriget och den ryska inbördeskrigetvisade det den 30 december 1922 som en av grundarna republiker i Sovjetunionen. Den ukrainska socialistiska sovjetrepubliken's territorium utvidgades västerut strax före och efter andra världskriget, och söderut i 1954 med Krim överföringen. År 1945, Ukrainska SSR blev en av co-grundare av Förenta nationerna.

Ukraina blev självständigt igen efter upplösningen av Sovjetunionen 1991. Härmed började en period av övergången till marknadsekonomi, där Ukraina drabbades med en åtta år recession. Sedan dess Men ekonomin upplevt en stor ökning av BNP-tillväxten. Ukraina fångas upp i den världsomspännande ekonomiska krisen under 2008 och ekonomin minskade. BNP sjönk 20% från våren 2008 till våren 2009, sedan plana ut som analytiker jämfört omfattningen av nedgången de värsta åren av ekonomisk depression under 1990-talets början.

Ukraina är en enhetsstat bestående av 24 oblasts (provinser), en autonom republik (Krim) och två städer med särskild status: Kiev, huvudstad och största stad, och Sevastopol, som hyser den ryska Svarta havet Fleet enligt ett leasingavtal avtal. Ukraina är en republik under ett semi-presidentsystem med separata lagstiftande, verkställandeoch rättsliga grenar. Sedan Sovjetunionens kollapsUkraina fortsätter att bibehålla den näst största militära i Europa, efter den ryska. Landet är hem för 46 miljoner människor, 77,8 procent är etniska ukrainare, med betydande minoriteter av ryssar (17%), vitryssar och rumäner. Det ukrainska språket är det enda officiella språket i Ukraina. ryska är också utbrett. Den dominerande religionen i landet är ortodoxa kristendomen, som är hårt påverkat ukrainska arkitektur, litteratur och musik.

Mänskliga avveckling i Ukrainas territorium går tillbaka till åtminstone 4500 f.Kr., när neolitiska Cucuteni-Trypillian kultur blomstrade i ett stort område som omfattade delar av moderna Ukraina, inbegripet Trypillia och hela Dnepr-Dnestr region. Under järnåldern, mark var bebodd av Cimmerianer, skyterna, och sarmaterna. Mellan 700 f.Kr. och 200 f.Kr. var en del av skytiska kungariket eller Skytien.

Senare kolonier av antikens Grekland, det antika Rom, och bysantinska riket, som Tyras, Olbiaoch Hermonassavar, grundat, börjar i 6: e-talet f.Kr., i den nordöstra stranden av Svarta havet, och trivdes bra bit in på 6: e århundradet AD. Den goterna bodde i området, men blev under inflytande av hunnerna från 370s AD. I 7: e århundradet, ett område i östra Ukraina var i centrum för Gamla Great Bulgarien. I slutet av seklet, majoriteten av Bulgar stammar flyttade de i olika riktningar och marken föll i Khazarernahänder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar