Sidor

söndag 14 november 2010

Villena. (Spanien)

Villena (spanska IPA: [biʎena]) är en stad i Spanien, i Valencia. Det ligger i nordvästra delen av Alicante, och gränsar i väster med Castilla-La Mancha och Murcia, i norr med provinsen Valencia och i öster och söder med provinsen Alicante. Det är huvudstad i Comarca av Alto Vinalopó. Kommunen har en yta på 345,6 km ² och en befolkning på 34.928 invånare som av INE 2008.

Det finns bevis för bosättning i området från Mellanöstern paleolitiska. Det är dock på tvisten om den nuvarande staden är från visigotiska tider eller tidigare, även om det säkert fanns i 11-talet, under den muslimska perioden. Efter den kristna erövringen, det blev Seigneurie, Furstendömet, hertigdömet och finlaly Marquisate, till folket, uppmuntrade av den katolska monarkerna, uppror mot markisen. År 1525 Karl V medgav titel City till Villena. Detta är den mest ekonomiskt välmående period, vilket framgår av de monument som överlevt till idag. Även om en järnvägsstation invigdes 1858, hålls ekonomin är huvudsakligen jordbruksprodukter fram till landsbygdens exode som ägde rum på 1960-talet. Sedan ekonomisk modell bytte snabbt så att de nu ekonomin bygger i huvudsak på tjänstesektorn och industrin, främst skor, byggande och möbler.

Den historiska staden och omgivningarna finns en viktig grupp av historiska lämningar, inklusive två slott och flera kyrkor, eremitage, palats och torg, samt ett antal museer, stående ut arkeologiska museet "José María Soler". Bland de viktigaste kulturella evenemang är morer och kristna festivalen och Concurso de Jóvenes interprètes "Ruperto Chapí"(Yngre tolkar Contest).

Den första ortnamn känd är Ad Turres, som visas i Vascula Apollinaria och har identifierats med några av de romerska villae eller postae i Via Augusta resplanen, någon gång mellan Villena och Font de la Figuera. Nära sistnämnda finns är bevis på ett gammalt torn redan förstört av det 14th århundradet. När det gäller ursprunget till termen Villenafinns det en del polemik. Menéndez Pidal föreslog en evolution från en hypotetisk antroponym Bellius eller Vellius och sufix-ana, som i Lucena (Lucius +-ANA) eller Maracena (Marcus +-ANA), vilket skulle ge den romerska ordet belliana eller Velliana. Dock eller Bellius har belliana inte dokumenterats under romartiden, liksom utvecklingen från belliana till Villena omfattar flera fonetiska svårigheter. Så Verdú visar Domene att ursprunget av ortnamn skulle termen بليانة Bilyana, rent arabiska, vilket betyder "den fyllda (med Allah) ". Detta arabiska termen, dokumenterad från 11-talet om, har utvecklats på två sätt. Å ena sidan enligt de regler av medeltida spanska, Belliena, som är skrivet i Historia Roderici (runt 1180). Å andra sidan, Belliena ersattes av Aragonien sikt Billena efter den kristna erövringen, som utfördes mest av Aragonien och katalanska. Den nuvarande stavningen konsoliderades runt den 15: e århundradet, eftersom spanska hade helt förlorat distinktionen mellan [b] och [V] och skriva lockades av ordet villa, som betyder "stad".

Efter islamiska erövringen av den iberiska halvön, kungen Jakob I av Aragonien återerövrade staden år 1240, om inrättande av en marquessade på detta område. Detta orsakade en del spänningar mellan Kastilien och Aragonien, eftersom Villena borde ha reserverats för Kastilien ramen för fördragen av Tudilén och Cazorla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar