Sidor

torsdag 18 november 2010

Vestby. (Norge)

Vestby är en kommun i Akershus län, Norge. Det är en del av Follo traditionella regionen. Administrativt centrum i kommunen ligger byn Vestby.

Kommunen (ursprungligen församling) är uppkallad efter den gamla Vestby gården (fornnordiska: Vestbýr), sedan den första kyrkan byggdes här. Det första elementet är vestr som betyder "väst" och den sista delen är BYR betyder "gård". De närliggande gårdar har namn Østby ("östra gård"), Sunnby ("södra gård") och Nordby ("norra gård"), och de måste alla fyra vara delar av en större en äldre gård, som heter nu okänd.

Arkeologiska forskning i Holen har bekräftat att området har varit befolkat sedan omkring 2400 f.Kr.. Det finns olika arkeologiska fynd i området, såsom de från bronsåldern.

Många norska emigranter åkte till Amerika under 1840-talet och senare bosatte sig i området för den nuvarande staden Westby, Wisconsin (uppkallad efter lanthandel ägare och amerikanska inbördeskriget unionen soldat Ole T. Westby), en stad som fortfarande har en mestadels norsk amerikansk befolkningen.

Holen blev känd för produktion av timmer. Det blev en transporthandlingen plats i 17-talet.

Från renässansen till den 18-talet, var son en viktig hamn. På vissa holländska kartor från den tiden, Oslofjorden kallas Zoon vatten.

Vestby etablerades som en kommun den 1 januari 1838 (se formannskapsdistrikt). Kommunen och fraktsedlar plats för Holen slogs samman med Vestby den 1 juli 1943. Kommunen och fraktsedlar plats för Son var ihop med Vestby den 1 januari 1964. (Den transporthandlingen plats Hvitsten i Vestby har aldrig varit en kommun av sina egna.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar