Sidor

söndag 14 november 2010

Virserum.

Virserum är en tätort i Hultsfreds kommun i Kalmar län, Virserums socken.

Virserums landskommun blev köping 1956, och uppgick 1971 i Hultsfreds kommun.

Ortnamnet Virserums går tillbaka på Widisrum belagt 1278. På sjöarna utanför samhället utspelade sig de sista avgörande slagen under Dackefejden vilket ledde till att bondeupproret brutalt slogs ned. Virserum var i modernare tider ett möbelindustricentrum i många år och runt om i bygden fanns det (som mest på 1950-talet) ett fyrtiotal små fabriker som tillverkade olika typer av möbler. En av möbelfabrikerna, från närliggande byn Hultarp, flyttades till Stockholm och Skansen dit flyttades även posthuset, för att där fungera som museum. På Aktiebolaget O E Eklunds möbelfabrik:s gamla industriområde har man skapat DackeStop där man bland annat finner Virserums Konsthall. Där finns även Virserums Möbelindustrimuseum som är en fullt fungerande museifabrik från 1920-talet. I dag har de flesta möbelindustrierna lagts ned, den enda fabrik som fortfarande tillverkar möbler i Virserum är W-möbler som gör bäddsoffor av olika slag.

Dacketräffen är en MC-träff arrangerad i Träffen arrangeras av Virserums MC-klubb i samband med Virserums marknad. Träffen brukar dra ca 1000 deltagare.

Virserums marknad är årets största händelse på orten. Den hålls alltid första lördagen i augusti. På senare år har den så kallade förmarknaden på fredag kvällen blivit, om inte större, så lika stor som själva marknaden på lördagen.

Virserums Musikdagar - en festival för barn och vuxna är en musikfestival för hela familjen. Festivalen är återkommande varje sommar veckan efter midsommar sedan starten 1997. Artister av högsta nationella och internationella klass. Lunchkonserter, kvällskonserter, poesi i sommarnatten för vuxna och för de minsta småbarnsrytmik (0 - 3 år). Barnfestival för barn från förskoleåldern och uppåt: konsert, prova instrument, rita/måla och komponera. Instrumentalkurs för ungdomar 11 - 18 år. Konstnärlig ledare för festivalen är Tommy Svanström.

Från och med sommaren 2007 har det anrika Dackespelet återuppstått med nyskrivet manus av Rosemarie Holmström. Detta evenemang är ett humoristiskt bygdespel som bygger på upprorsledaren Nils Dackes liv och leverne. Det är Teaterföreningen Blanda & Ge i samarbete med Virserums Samhällsförening och Studieförbundet Vuxenskolan som står bakom arrangemanget. Sommaren 2010 sätts ett nytt Dackespel upp med ett helt nytt manus. 2010 år spel kommer framföras i Virserums Hembygdspark 26 till 29 augusti.

Den årliga Grunkaboutställningen, konst i mysig miljö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar