Sidor

söndag 14 november 2010

Yerevan. (Armenien)

Jerevan (armeniska: Երեւան eller Երեւան, armeniska uttal: [jɛɾɛvɑn]) är huvudstad och största staden i Armenien och en av världens äldsta kontinuerligt bebodda städer. Ligger längs Hrazdan floden, är Jerevan den administrativa, kulturella och industriella centrum i landet. Det har varit huvudstad sedan 1918, den trettonde i Armeniens historia.

Historien om Jerevan går tillbaka till den 8: e århundradet f.Kr., med grundandet av fästningen Erebuni i 782 f.Kr. av kung Argishti jag vid den västra extrema av Ararat slätten. Efter första världskrigetblev Jerevan huvudstad i den Demokratiska republiken Armenien som tusentals överlevande av Armeniska folkmordet bosatte sig i området. Staden expanderade snabbt under 20-talet som Armenien blev en av de femton republiker i Sovjetunionen. I femtio år var Jerevan förvandlades från en stad med några tusen invånare i ryska riket, till Armeniens främsta kulturella, konstnärliga och industriella centrum, samt bli säte för landets regering.

Med tillväxten av ekonomin i landet, har Jerevan genomgått stor förändring eftersom många delar av staden har mottagaren av nybyggnation sedan början av 2000-talet. Idag, uppkomsten av nya byggnader, vägar, restauranger, butiker, fjärdedelar, osv, har levande börjat ge staden en modern, kosmopolitisk utseende.

Under 2009 invånare Jerevan var uppskattades till 1.111.300 människor med tätorten runt staden omgrupperar 1.245.700 personer (2007 officiell uppskattning), Mer än en tredjedel av hela befolkningen i Armenien.

Jerevan står som 2012 World Book Capital av UNESCO.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar