Sidor

torsdag 16 december 2010

Älgtunga i mandelsås.

Ingredienser
Antal portioner 4
Tunga (älgtunga)
600,0 gram
Gul lök
1,0 styck
Kryddnejlika
2,0 styck
Oregano (torkad)
1,0 tsk
Persilja
1,0 knippe
Vitpeppar (hel)
4,0 korn
Lagerblad
1,0 blad
Salt
1,5 tsk
Långkornigt ris
3,0 dl

Sås:
Sötmandel
50,0 gram
Smör
2,0 msk
Kokspad
4,0 dl
Vetemjöl
1,5 tsk
Kapris
2,0 msk
Citronjuice
Salt & peppar

Tillagning

Förbered: Skölj tungan i kallt vatten.
Skala lök och stick in kryddnejlikor.

Gryta: Koka upp tungan i vatten på hög värme och skumma av (ta bort skummet).
Tillsätt lök, kryddor, persiljestjälkar och 2/3-delar av persiljebladen.

Låt småkoka under lock ca 1,5 timme, tills köttet är mört (=klar när man med en sticka lätt kan sticka igenom tung­spetsen).

Tillbehör: Koka ris enl. anvisning på fpk.
Skålla mandel (lägg 1 min i kokande vatten) och kläm ut nöten med fingrarna från skalet. Hacka mandeln.
Finhacka resterande persilja.

Sås: Hetta upp smör i stekpanna på medelhög värme och lägg ner mandeln. Stek 5-10 minuter tills de fått färg.
Rör om då och då.

Strö över mjöl. Vispa om så att mjölet suger upp fett. Tillsätt persilja, kapris.

Sila över kokspad från tungan. Koka upp.
Smaka av med salt, peppar och citronjuice och låt såsen sjuda några minuter.

Ta ur tungan och låt den svalna något.
Skala av skinnet med hjälp av en kniv.
Skiva tungan på snedden eller i skivor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar