Sidor

torsdag 9 december 2010

Braila. (Rumänien)

Brăila ( rumänska uttal: [brəila] , grekiska : Μπράιλα ; turkiska : İbrail) är en stad i Muntenia , östra Rumänien , en port på Donau och huvudstaden i Brăila län , i närheten av Galaţi .

Enligt 2002 års folkräkning rumänska fanns 216.292 människor inom staden Brăila, vilket gör det till den 10: e mest folkrika staden i Rumänien.

En uppgörelse på denna plats på vänstra stranden av Donau, i Valakiet , nämndes med namnet Drinago i en spansk Libro de conoscimiento ("Book of kunskap", ca 1350) och i flera katalanska portolan sjökort ( Angelino de Dalorto , 1325 / 1330 och Angelino Dulcert , 1339). Detta kan ha varit en felaktig transkription av Brillago . I grekiska dokument på ungefär den tiden, stad är kallad Proilabum eller Proilava , en grekisk språk anpassning av sitt slaviska namn, Brailov . I tyska källor är det nämns som Uebereyl . Ursprunget och betydelsen av namnet är okänt.

Som Kaza , stad och dess omgivningar var det kontrollerat av ottomanska turkarna from 1538-1540 till 1829 (det var återställdes till Valakiet genom Akkerman konventionen ), osmanerna kallade det Ibrail eller Ibraila .

Brăila angreps, plundrades, och satte eld av styrkor från moldaviska prins Stephen den store den 2 februari 1470, under vedergällning kampanjen mot Wallachien Prins Radu mässan , som hade allierat sig med ottomanerna. Det var kort styrdes av Michael the Brave , prins av Valakiet (1595-1596).

Under 19th century, hamnen blev en av de tre viktigaste hamnarna på Donau i Valakiet, de andra två var Turnu och Giurgiu . Stadens största tid av välstånd var i slutet av 19-talet och i början 20th century, då den var en viktig hamn för de flesta varor som kommer in och går ut från Rumänien.

Efter 1989 revolutionen , trädde Brăila en period av ekonomisk nedgång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar