Sidor

onsdag 15 december 2010

Burgos. (Spanien)

Burgos är en stad i Spanien, huvudstad i Burgos provins, i nordvästra Kastilien och Leon. Staden ligger på Jakobsvägen, och korsas av floderna Arlanzón, Pico och Vena.

Burgos behåller titlarna Caput Castellae (Kastiliens Huvud), Camera regia (Kungliga kameran), Prima voce et fide (Först i tal och tro). Dess flagga har två horisontella ränder av samma bredd, röd den övre och brun den nedre, med stadsvapen i mitten.

Burgos är kandidatstad för att bli Europas kulturhuvudstad 2016.

Det finns relikter av en neolitisk och järnåldernsbosättning i holmen där Burgos borgen stod (cerro del Castillo). Staden Burgos blir dock grundad 884 av den kastilianske greven Diego Rodríguez "Porcelos". Kung Alfons III av Asturien och León beordrade greven Don Diego att grundlägga ett fäste vid Arlanzón floden. Stadens ursprung är därför militär.

Staden styrdes direkt av León kungarna. Ca. 930 blev Burgos huvudstaden av Kastiliens grevskap, när grevskapet blev självständigt från León under greven Fernán González. Mellan 1073 och 1492 blev staden huvudstad av Kungariket Kastilien och León, under Reconquista. Därifrån blev Valladolid huvudstaden, där Reyes Católicos gifte sig och inrättade hovet. På 1500-talet gav Spaniens Karl I staden titeln 'Prima voce et fide'.

Burgos utveckling har påverkats av stadens läge på Jakobsvägen, som gynnar handeln och har gjort att Burgos fortfarande är en viktig vägkorsning och industricentrum i Spanien.

Burgos har ett Mediterranean-kontinentalt klimat. Vår är den regnigaste årstiden, och somrarna är milda och regnigare än Spaniens medelhavsområdet. Vintrarna är kalla, med lågsta temperaturer som går så ner som -10ºC. Snön är gemensam för två eller tre veckor per säsong.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar