Sidor

onsdag 15 december 2010

Vught. (Nederländerna)

Vught ( uttal) är en kommun och en stad i södra Nederländerna . Det är en stad där många pendlare bor och har nyligen fått namnet "Best plats att leva" av den holländska tidningen Elsevier .
Strax utanför staden gränsen ligger sjön IJzeren Man (bokstavligt översatt Iron Man ). Den var uppkallad efter den maskin som grävde i åren 1890 till 1915. Sanden behövdes som fyllning för utbyggnaden av den närliggande staden 's-Hertogenbosch . Sjön är ca 2 km lång, har en liten ö och är nu i huvudsak används för rekreation. Vught har ett slott, kallad Maurick , dess historia går tillbaka till 13-talet. År 1629 slottet var ockuperat av Fredrik Henrik, prins av Orange . Fredrik Henrik ville ha slottet som sitt huvudkontor för hans belägra av 's-Hertogenbosch . Numera är slottet en restaurang redovisas med en Michelin-stjärna .

I staden Vught levde ett bra-att-göra adelsman, Ewald Marggraff . Ewald, en eremit , som hade studerat juridik och ägde en stor mängd mark och byggnader, var ständigt i krig med de lokala myndigheterna, mestadels över markfrågor. Ewald valde att låta alla sina ägodelar försämras, vilket givetvis var ogillande av myndigheterna. Natur tyckte dock det; djurarter bodde där som hade försvunnit någon annanstans. Tyvärr hans markinnehav i och runt staden Vught aldrig tillgängliga för allmänheten. Den 7 december, Ewald liv slutade tragiskt 2003, Ewalds herrgård ( Zionsburg ) brann ner och Ewald hittades senare i entrén hallen, nära ytterdörren. Ewald mark ägs nu av en ideell organisation Marggraff Stichting , grundad av Ewald systrar. Organisationen har öppnat landet för allmänhetens tillgång, så att människor från hela Vught att vandra i skogar som alltid var där men var aldrig tillgängliga före. Det finns planer på att bygga om Ewald herrgården. I samarbete med sex arkitekter BNA från Zeist , Nederländerna, en plan gjordes att rekonstruera byggnaden. Dessa planer är nu under behandling av de lokala myndigheterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar