Sidor

onsdag 15 december 2010

Mogilev. (Vitryssland)

Mogilev är en stad i östra Vitryssland , ca 76 km från gränsen till Ryssland är Smolensk och 105 km från gränsen mot Ryssland Bryansk Oblast .

Det har mer än 367.788 invånare (2007 uppskattning). Det är centrum för Mahilyow voblast och den tredje största staden i Vitryssland.

Staden grundades 1267. Sedan 14: e talet en del av storhertigdömet Litauen , efter unionen i Lublin och skapandet av polsk-litauiska samväldet , var det överfördes till The Crown som Mohylew eller Mogilew . Staden blomstrade som en av de viktigaste noderna i öst-västlig och nord-syd linjer handel. År 1577 kung Stefan Batory beviljats det med stadsrättigheter .

Efter första delningen av Polen kom i händerna på det ryska imperiet och var centrum för den Mogilev guberniya . Under år 1915-1917, under första världskriget , den Stavka , sätet för ryska kejserliga armén fungerade i staden och tsaren, Nikolaj II , tillbringade långa perioder här som Commander-in-Chief. År 1918 ockuperades av Tyskland och överförs till den kortlivade vitryska folkrepubliken . År 1919 fångas av krafter bolsjevikiska Ryssland och integreras i Vitryska SSR .
Fram till andra världskriget och Förintelsen , liksom många andra städer i Europa, hade Mogilev en betydande judisk befolkning: enligt ryska folkräkningen 1897 , av den totala befolkningen i 41.100, judarna utgjorde 21.500 (så cirka 50% procent). Mellan 1941 och 1944 var staden under tysk ockupation. Under denna period judar Mogilev var ghetto-ized och systematiskt likviderades. Sedan Vitryssland fick sin självständighet 1991 Mahilyow fortfarande en av dess viktigaste städer.

Stadens mest slående landmärke är slutet av 17th-talet rådhuset . Den ståtliga torn av stadshuset lidit allvarlig skada under Stora nordiska kriget och Stora fosterländska kriget . Det var slutligen revs 1957. Stadshuset byggdes i sin före kriget form under 2008.

En annan viktig milstolpe i Mahilyow är de sex-pelar St Stanislaw's Cathedral, byggd i barock stil i 1738-1752 och utmärker sig genom sin energiska väggmålningar. Klostret av St Nicholas behåller sin magnifika katedralen från 1668, liksom originalet ikonostas, klockstaplar, väggar och portar. Det är för närvarande under behandling för att bli en Unescos världsarv webbplats.

Mindre landmärken inkluderar archiepiscopal palatset och minnesmärke arch, både anor från 1780-talet, och den enorma teatern i blandningen av nyrenässans och ryska Revival stilar.

Vid Polykovichi, en urban del av Mahilyow finns en 350 meter hög stagad mast TV, en av de högsta byggnaderna i Vitryssland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar