Sidor

onsdag 8 december 2010

Guayaquil. (Ecuador)

Guayaquil , officiellt Santiago de Guayaquil , är den största och den mest folkrika staden i Ecuador , med ett storstadsområde som överstiger 3.300 tusen i slutet av 2009, samt att landets viktigaste hamn. Staden är huvudstad i den ecuadorianska provinsen Guayas och säte för den namne kantonen .

Guayaquil ligger på västra stranden av floden Guayas , som rinner ut i Stilla havet vid bukten Guayaquil . Grund av sitt läge, staden är centrum för Ecuadors affärer och tillverkningsindustri.

Guayaquil grundades den 25 juli, 1538 med namnet Muy Noble y Muy Leal Ciudad de Santiago de Guayaquil (ädlaste och mest lojala staden S: t Jakob av Guayaquil) av spanska Conquistador Francisco de Orellana . Redan innan det grundades av den spanska, redan fanns det som en hemby.

År 1600 Guayaquil hade en befolkning på cirka 2.000 personer, som 1700 hade staden en befolkning på över 10.000.

År 1687, var Guayaquil attackerades och plundrades av engelska och franska pirater under ledning av George d'Hout (engelska) och Picard och Groniet (fransmän). Av de mer än 260 pirater, dog 35 och 46 skadades, 75 försvarare av staden dog och mer än 100 skadades. Piraterna tog lokala kvinnor som konkubiner . Quito betalade lösen efterfrågas av pirater med villkoret att de släpper gisslan och inte bränna Guayaquil.

År 1709, den engelska kaptenerna Woodes Rogers , Etienne Courtney , och William Dampier med 110 andra pirater, plundrade längs Guayaquil och krävde lösen, men de plötsligt avvikit utan att samla in lösen efter en epidemi av gula febern bröt ut.

Den 9 oktober 1820, nästan utan blodsutgjutelse, en grupp av civila, med stöd av soldater från "Granaderos de Reserva", en bataljon inkvarteras i Guayaquil, överväldigad ett motstånd de rojalistiska vakter och arresterade de spanska myndigheterna. Guayaquil förklarade sig självständigt från Spanien, blir Provincia Libre de Guayaquil , och José Joaquín de Olmedo hette jefe Civil (Civil Chief) av Guayaquil. Detta skulle visa sig vara en viktig seger för ecuadorianska frihetskriget .

Den 26 juli 1822, José de San Martín och Simón Bolívar höll en berömd konferens i Guayaquil att planera för oberoende spanska Sydamerika.

1829, staden var invaderat av den peruanska armén, som ockuperade det i sju månader.

År 1860, staden var platsen för slaget vid Guayaquil , den sista i en serie av militära konflikter mellan krafter den provisoriska regeringen, som leds av Gabriel García Moreno och General Juan José Flores , och krafterna i Högsta chefen för Guayas , General Guillermo Franco, vars regering erkändes som innehar suveränitet över den ecuadorianska territorium av Perus president Ramón Castilla .

Stora delar av staden förstördes av en omfattande brand 1896.

Den 8 juli 1898 i Guayaquil City Hall "Muy Ilustre Municipalidad de Guayaquil" officiellt erkänd hymnen skriven av José Joaquín de Olmedo 1821, med musik komponerad av Ana Villamil Ycaza 1895, som "Himno al 9 de Octubre" Cancion al Nueve de Octubre , mest känd nu som "Himno en Guayaquil" (Guayaquil Anthem).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar