Sidor

tisdag 7 december 2010

Tychy. (Polen)

Tychy ( [tɨxɨ], tyska : Tichau är) en stad i Schlesien , Polen , cirka 20 km (12 miles) söder om Katowice .

Belägen på den södra kanten av Övre Schlesien industriella distrikt, staden Katowice gränser i norr, Mikolow i väster, Bierun i öster och Kobior i söder. Den Gostynia floden, en biflod till Weichsel , rinner genom Tychy.

Sedan 1999 Tychy har varit placerad i Schlesien , en provins som består av 71 regionala städer. Tychy är också en av grundarna städerna i huvudstadsregionen Association of Övre Schlesien , en pan-Schlesien ekonomisk och politisk union som bildas med målet att slutligen få de mest folkrika schlesiska områden under ett enda administrativt organ.

Tychy är välkänt för sin bryggeriindustrin, som går tillbaka till 17-talet. Sedan 1950 Tychy har vuxit snabbt, främst till följd av efterkrigstidens kommunistiska planering politik som antagits för att skingra befolkningen i industriella Övre Schlesien.

Den "nya staden" utsågs av den polska regeringen 1950 och medvetet belägna i närheten av Katowice med avsikten att det inte skulle vara en självförsörjande stad. Tychy är den största av de så kallade " nya städer "i Polen och byggdes 1950 till 1985 för att möjliggöra för urban expansion i den sydöstra delen av Övre Schlesien industriregion . Senast 2006 befolkningen hade nått 132.500.

Utformning och planering av nya Tychy anförtroddes Kazimierz Wejchert och hans hustru Hanna Adamczewska-Wejchert.

I de administrativa reformer som trädde i kraft 1999, var Tychy gjort en stad med status som powiat (en stad län). Från 1999-2002 var det också det administrativa sätet för (men inte en del av) ett företag som heter Tychy län ( powiat tyski ), det är nu känd som Bierun-Lędziny län . Tychy är vänort med staden Milton Keynes, Storbritannien.

En stor Fiat bil fabrik ligger i Tychy, med tillverkning av nästan en halv miljon bilar under 2008. Den snabbrörliga 500 är gjord uteslutande i Tychy. En annan modell tillverkad uteslutande i Tychy, är Fiat Panda .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar