Sidor

torsdag 2 december 2010

Kozani. (Grekland)

Kozani (grekiska Κοζάνη) är en stad i norra Grekland och huvudstad i prefekturen Kozani samt i regionen Västra Makedonien. Staden ligger i västra delen av landskapet Makedonien, i den norra delen av Aliakmonasflodens dalgång. Staden ligger 710 meter över havsnivån, 15 kilometer nordväst om den artificiella sjön Polyfytos, 120 kilometer sydväst om Thessaloniki, mellan bergen Pieria, Vermio, Bourinos och Askio. Den har en ungefärlig befolkning på 50 000 invånare.

Staden har ett kontinentalt klimat med kalla, torra vintrar, och varma somrar.

I Kozani ligger Västra Makedoniens teknologiska institut samt Västra Makedoniens universitet, med totalt omkring 15 000 studenter från hela Grekland. Staden är även säte för Greklands motsvarighet till hovrätten i Västra Makedonien, samt hyser regionens huvudsakliga polis- och brandstation.

En viktig årlig händelse är Kozanis karneval i slutet av vintern, som bibehåller mycket av profaniteten från antikens Dionysoskult.

Kozani är känd i Grekland för att produktionen av den grekmakedonska saffransarten Krokos Kozanis sker i den närbelägna staden Krokos.

Staden är en transportnod mellan Centrala Makedonien, Thessalien och Epirus. Den närmsta flygplatsen är Filippos Airport, fyra kilometer ifrån staden. Flygplatsen öppnades under mitten av 1900-talet. Staden ligger nära Egnatiavägen som sammanbinder Joniska havets kust med Thessaloniki och den turkiska gränsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar