Sidor

torsdag 2 december 2010

Ptolemais. (Grekland)

Ptolemais eller Ptolemaida var en av den antika huvudstäder Cyrenaika. Det var nog uppkallad efter Ptolemaios III Euergetes. Dess latinska namn under romartiden var Tolmeta, från vilken den moderna libyska staden Tolmeitha (arabiska طلميثة) har fått sitt namn.

Staden var troligtvis startades 7. eller 6: e talet f.Kr. av nybyggare från Barka. Snart blev en av grundarna stadsstaterna i Pentapolis federation. I 331 f.Kr. unionen upplöstes efter alla dess städer överlämnas till Alexander den store. Efter hans död det område som utgör en del av det ptolemaiska riket. I början av 1: a århundradet regionen erövrades av Rom och blev en separat provins. Roman Tolmeta hade ingen lokal vattenförsörjning, men romerska arkitekter byggde en kanal från bergen och lagras vattnet i arton stora kulvertar under forumet, ungefär fjorton meter hög med tio meter bred. Dessa är i perfekt reparation och återupptäcktes under den italienska ockupationen. Under militära operationer mot rebellerna, upptäcktes det att rebellerna använde tunnelbanan som en plats att gömma, två eller tre hundra män skulle lätt gömmas i dem.

I 365 en stor jordbävning drabbade området och förstörde alla de fem större städer i området (Cyrene, Apollonia, Arsinoe, Berenice och Barca). Ptolemais överlevde tragedin i relativt gott skick, och det var där som de viktigaste myndigheterna flyttades. Det tjänade rollen av en huvudstad i Cyrenaika till 428, då det förstördes av vandalerna. Under regeringstid av Justinianus I staden byggdes, men aldrig återfått sina befogenheter och återigen förstördes av araberna i 7: e århundradet.

Begravda i sanden, stadens ruiner har varit anmärkningsvärt väl bevarade. väster om staden ligger en framträdande och torn-liknande hellenistiska mausoleum, och det finns även en grekisk teater skär in i sluttningen bakom staden. Det är förmodligen den enda välbevarade romerska huvudstaden i en provins i världen. Under 2001 arkeologiska uppdrag från universitetet i Warszawa började utgrävningarna där. Det uppskattas att staden täcker 2,5 kvadratkilometer, exklusive stadens murar och stora begravningsplatsen omger den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar