Sidor

torsdag 23 december 2010

Prerov. (Tjeckien)

Přerov ( tjeckiska uttal: [pr̝̊ɛrof] , tyska : Prerau ) är en stad i Olomouc-regionen i Tjeckien där Bečva flod går igenom. Přerov är en stadga stad (2006). Den har en befolkning på omkring 47.373 till den 2 januari 2008. Přerov är ca 22 km från Olomouc nordvästlig. I historien var det en korsning och hjärtat av Mähren i Tjeckien.

Placeringen uppgörelse går tillbaka till urtiden. Det finns en världsberömd förhistorisk plats från den äldre stenåldern på kullen kallas Hradisko på Přerov Předmostí. Den äldsta skriftliga hänvisning till Přerov datum till 1133 när kung Přemysl Otakar gav Přerov ett privilegium för en kunglig stad i 1256. Gården av Přerov byggda i stället för det tidigare slottet var en bosättning inflytelserika hus, hus Pernstejn och Žerotín, som Karl den äldre av Žerotín påverkades staden. Přerov kallas staden Comenius och Blahoslav, den mest betydande personligheter för Unity av bröderna samt Bohemian kultur i den 16: e och 17-talen. Den kulturella och sociala livet i staden i 19th century tog upp traditionerna från det förflutna, framför allt de av bröderna tiden. Přerov rankad bland de avancerade städerna Mähren och bidrog till Tjeckiens nationella utvecklingen. Presentation av järnvägen år 1841 förde Přerov en snabb utveckling av industrier och jordbruk, framför allt maskinindustrin, kraftverk anläggningar, hampa industrin, bryggning och socker att göra. Senare, kemisk industri samt produktion av lädervaror och optiska enheter anslutit sig.

I juni 1945 under utvisningen av tyskarna från Tjeckoslovakien , 71 män, 120 kvinnor och 74 barn dödades i ett folkmord av den tyska befolkningen.

Helikoptern flygvapnet ligger i Přerov. För närvarande är Přerov en social, administrativa och kulturella centrum av området med utveckling av ekonomi.

Byarna Předmostí, Lověšice, Kozlovice, Dluhonice, Újezdec, Čekyně, Henčlov, Lýsky, Popovice, Vinary, Žeravice och Penčice är administrativa delarna av Přerov.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar