Sidor

lördag 11 december 2010

Teruel. (Spanien)

Teruel är en stad i Spanien. Den är huvudstad i provinsen Teruel och belägen cirka 120 km nordväst om Valencia. befolkningen uppgick till 33700 personer år 2006. Näringslivet präglas av handel, livsmedels- och trävaru-industri samt turism. Teruel har en vacker gotisk katedral från 1500-talet. Stadens murar, broar och trånga gator ger Teruel en medeltida prägel.

Teruel avlägsna och bergiga plats (det är 915 meter över havet) och dess låga befolkning har lett till relativa isolering i Spanien. En kampanj grupp med slogan Teruel existe ("Teruel finns") grundades 1999 för att verka för större erkännande och investeringar i staden och provinsen. Beror delvis på kampanjen, anslutningar till Teruel är transportmedel som förbättrats avsevärt med byggandet av en motorväg mellan Zaragoza och Sagunto , som till stora delar är nu öppen. Dock fortfarande Teruel den enda provinshuvudstad i Spanien utan ett direkt järnväg länk till huvudstaden Madrid .

Teruel grundades 1176 av Sancho Sánchez Muñoz och Blasco Garcés Marcilla. Under medeltiden Teruel hade en framträdande judiska samfundet, som var stark under århundraden muslimska araberna hade makten och njöt flera privilegier. Senare på efter den kristna återerövringen av Spanien, judiska gemenskapen betalade en årlig skatt på 300 sueldos (i den 14: e talet). Dess medlemmar var engagerade i handel och industri, i synnerhet i ull-vävning. Under förföljelserna av 1391 många av dem dödades, medan andra accepterade kristendomen för att rädda deras liv.

Teruel utkämpades över i spanska inbördeskriget och lidit mycket förstörelse. Den Slaget vid Teruel i december 1937-februari 1938, var en av de blodigaste under kriget. Staden bytt ägare flera gånger, först sjunka till republikanerna och de så småningom åter fattas av nationalisterna. Under striderna var Teruel utsatts för tungt artilleri och flygbombningar. De två sidorna har lidit upp till 100.000 olyckor mellan dem i tre månader striden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar