Sidor

måndag 3 januari 2011

Akureyri. (Island)

Akureyri är en kommun och stad på norra Island vid den innersta delen av fjorden Eyjafjörður. Akureyri är Islands fjärde största kommun (efter tre städer i huvudstadsområdet, Reykjavik, Kópavogur och Hafnarfjörður) och har en mycket viktig fiskehamn och fiskeindustrier, bland annat fiskkonserveringsindustri, men även industrier som förädling av jordbruksprodukter, textilfabriker och skeppsvarv. Staden är även en viktig trafikknut i norra Island med bland annat inrikesflygförbindelser.
Akureyri har en snabbt växande högskola, grundad 1987, som erbjuder utbildning inom bl.a. biologi, ekologi och marinvetenskap, samhällsvetenskap, hälsovetenskaper och lärarutbildning.

Akureyri har ett väl utbyggt system av lokalbussar. Totalt 6 linjer (1-5 och linje 7). Alla lokalbussar är gratis, trots detta är det många som väljer bilen.

Den fornnordiska Viking Helgi Magri (SLIM) Eyvindarson fast ursprungligen området i den 9: e talet. Det första omnämnandet av Akureyri är i domböcker från 1562 när en kvinna dömdes där för äktenskapsbrott. I den 17: talet, danska köpmän grundade sina läger på det faktiska Akureyri, som var en av de många spottar av mark i Pollurinn. De främsta skälen till att välja denna plats för tradingverksamhet var enastående naturhamn och fruktbarheten i området. Köpmännen bodde inte i Akureyri året runt men återvände hem under vintern.
Permanent lösning på Akureyri startade 1778, och åtta år senare, staden var det beviljade dess kommunala stadgan i kung av Danmark (och då Island också) tillsammans med fem andra städer i Island. Kungen hoppades att förbättra levnadsvillkoren för islänningar genom denna åtgärd eftersom den vid tidpunkten, Island hade aldrig haft stadsområden. När det gäller kungen var orolig Akureyri misslyckades, eftersom den inte att växa från sin befolkning på 12. Den förlorade sin kommunala status i 1836, men återfick det 1862. Från och med då Akureyri började växa på grund av den utmärkta hamnen villkor och kanske mer på grund av den produktiva jordbruks regionen runt omkring. Jordbruksprodukter blev en viktig sektor av ekonomin.
Under andra världskriget var Akureyri en av tre flygbaser som används av den norsk-brittisk Nr 330 Squadron RNoAF . Flottiljen som bildades den 25 april 1941, flög Northrop N-3PB bombplan: "A" flygning var baserad på Reykjavik , "B" flyget till Akureyri och "C" flyget till Budareyri. Den 1 december 1940, "A" och "B" flyg upphörde från norska baser, men "C" flygning fortsatte att flyga Northrop N-3PBs från Akureyri till 5 april 1943. Nej 330 Squadron RNoAF drivs också Catalina flygbåtar från Akureyri, som skyddade konvojer från USA till Storbritannien och Murmansk mot angrepp från tyska ubåtar.
I den 20: e talet upplevde Island en massflykt från landsbygden till städerna. och Commerce servicenäringarna ökade till vara den primära arbetsgivarna i Akureyri på 1990-talet. Jón Sveinsson , en populär författare av barnböcker var född i Akureyri och dog 1944.
I början av 21: a århundradet, industrier har fisket blivit viktigare i Akureyri som två av de stora fiskeföretagen Island har blivit en viktig inkomstkälla och förväntas öka ytterligare under kommande år. The University of Akureyri grundades 1987 och växer snabbt. Akureyri är också hem för RES - Skolan för förnybar energi Science .
Sedan 2004, fd kommun Hrísey en ö 35 km norrut, har varit en del av Akureyri. Hrísey, som har en befolkning på 210 är den näst största ö utanför Island och är en sajt för husdjur och boskap karantän. Staden var tidigare platsen för fiske bearbetning. Staden ligger på den södra delen av ön. Den norra delen består av privatägd mark som kräver passerar in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar