Sidor

tisdag 4 januari 2011

Darmstadt. (Tyskland)

Darmstadt är en stad i delstaten (federal stat?) av Hessen i Tyskland , som ligger i södra delen av Rhen Main området .
De sandiga markerna i Darmstadt området, föga lämpad för jordbruket i tider före den industriella gödsling, hindrat någon större uppgörelse från utvecklingsländer, tills staden blev säte för Landgraves av Hessen-Darmstadt på 16-talet.
Som administrativa centrum en alltmer välmående hertigdöme, stad fick i betydelse under de följande århundradena. I det 20th århundradet, (speciellt kemikalier) samt stora vetenskap och elektronik (senare informationsteknik) sektorer blev industrin allt viktigare, och är fortfarande en stor del av stadens ekonomi. Darmstadt har också en stor eftergymnasial utbildning sektorn, med tre stora universitet och ett flertal associerade institutioner.
Darmstadt är en av få städer (i motsats till mindre orter) i Tyskland som inte ligger nära en flod, sjö eller kusten. Det kan också skryta med att vara den soligaste staden i delstaten Hessen. grundämnet Darmstadtium (atomnummer 110) är döpt efter den, efter att ha synthetisized i GSI Centrum för Heavy Ion Research i Darmstadt-Arheilgen.

Namnet Darmstadt först visas i slutet av 11-talet, då Darmundestat , Ordagrant översatt, det nuvarande tyska namnet Darmstadt betyder "tarm City". Detta är bara en slump dock, och ursprunget till namnet är okänt. Även lokalbefolkningen ofta tror, felaktigt, att namnet härstammar från "Darmbach" (en liten bäck tidigare löper genom staden). I själva verket bäcken fick sitt nuvarande namn långt senare, efter staden, inte tvärtom.
Darmstadt chartrades som en stad av den tysk-romerske kejsaren Ludvig den bayerska i 1330, då det hörde till den räknas av Katzenelnbogen . Staden, som då kallades Darmstait , blev ett andra hem för räknas, med ett litet slott upprättas vid platsen för den nuvarande, mycket större byggnad.
När huset av Katzenelnbogen dog ut i 1479, staden var vidare till Landgraviate Hessen , och var säte för den härskande landgraves (1567-1806) och därefter (till 1918) av Storhertigar av Hessen .

Staden växte i befolkningen under 19th century från drygt 10.000 till 72.000 invånare. En Polytekniska skolan, som senare blev ett tekniskt universitet som nu kallas TU Darmstadt , grundades 1877.
I början av 20-talet Darmstadt var ett viktigt centrum för konsten förflyttning av Jugendstil , den tyska varianten av art nouveau . Årlig arkitekturtävlingar ledde till byggandet av många arkitektoniska skatter av denna period. Även under denna period, 1912 kemisten Anton Kollisch , som arbetar för läkemedelsföretaget Merck , först syntetiserade kemiska MDMA (ecstasy) i Darmstadt. Darmstadt kommunala area utvidgades 1937 include the neighboring orterna Arheilgen and Eberstadt och 1938 staden skildes administratively from det omgivande distriktet ( Kreis ).

Darmstadt var den första staden i Tyskland att tvinga judiska affärer att stänga i början av 1933, kort efter det att nazisterna tog makten i Tyskland (under den första incidenten, butiker var stängda bara för en dag, för "fara [Ing] kommunal ordning och lugn" ) År 1942, över 3.000 judar Darmstadt var från första tvingas in i en samling läger som ligger i Liebigschule, och senare deporterades till koncentrationsläger där de flesta så småningom dog.
Några framstående medlemmar av det tyska motståndet mot nazisterna var medborgare i Darmstadt (t.ex. Wilhelm Leuschner och Theodor Haubach , båda avrättades för sitt motstånd mot regimen).
Darmstadt gamla stadskärnan förstördes till stor del i en brittisk bombanfall på Darmstadt den 11 september 1944 (Darmstadt först hade räd den 30 juli 1940, en av 35 attacker kommer). Denna attack på Darmstadt var en tidig användning av Firestorm teknik - därefter används på staden Dresden i februari 1945 - där ett antal brandbomber släpps runt staden innan explosiva spränga bomber släpps att börja en självgående förbränning där vindarna som genereras av branden är tillräckliga för att det fortsätter att brinna. Darmstadt valdes som sekundära målet för razzian, men befordrades till primära målet efter moln över den primära skulle ha dolts spaning tanke på efterverkningarna. Under denna värsta attacken uppskattningsvis 11,000-12,500 invånare dog och 66,000-70,000 var hemlösa. Över tre fjärdedelar av Darmstadts innerstaden förstördes i razzian, leder till en relativt arkitektoniskt vanliga versionen av post- krig ombyggnad, även om ett antal äldre byggnader byggdes i sin ursprungliga stil.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar