Sidor

måndag 10 januari 2011

Guam. (Ögruppen Marianerna)

Guam ( / ɡwɑ ː m / Chamorro : Guåhan ) är i västra Stilla havet och är en organiserad, personbolag territorium i USA . Det är en av fem amerikanska områden med en etablerad civil regering. Öns huvudstad är Hagåtña (tidigare Agana). Guam är den största och sydligaste av de Marianerna .

Den Chamorros , Guam urfolk, befolkade först på ön ungefär 4000 år sedan. Ön har en lång historia av europeisk kolonialism . Först upptäcktes av européer av Ferdinand Magellan den 6 mars, 1521, första koloni var etablerad i 1668 av Spanien med ankomsten av bosättare inklusive Padre San Vitores , en katolsk missionär . Ön styrdes av Spanien förrän 1898, då den överlämnades till USA som en del av Parisfördraget efter spansk-amerikanska kriget .

Som den största ön i Mikronesien och den enda USA-ö som hölls i regionen före andra världskriget , var Guam fångas av japanska den 8 december, 1941, timmar efter bombningen av Pearl Harbor , och ockuperades för två och ett halvt år .

Under ockupationen folk Guam genomgick de handlingar inklusive tortyr, halshuggningar, och våldtäkt, och var tvungna att anta den japanska kulturen. Guam blev föremål för häftiga strider när amerikanska trupper återerövrade ön den 21 juli 1944, dagen firas ett varje år som Liberation Day. Idag ekonomi Guam stöd av sin huvudsakliga industri, turism , som består främst av besökare från Japan. Guam näst största inkomstkälla är Förenta staternas militära .

Man tror att Guam först upptäcktes av människor från sydöstra Indonesien omkring 2000 f Kr. Det mesta av vad man vet om pre-kontakt ("gamla") Chamorros kommer från legender och myter, arkeologiska bevis, Jesuit missionär konton och iakttagelser från gästforskare som Otto von Kotzebue och Louis de Freycinet . När européer först kom på Guam, samhället hade Chamorro tre klasser: matua (överklassen), achaot (medelklass) och mana'chang (lägre klass). The matua fanns i kustbyarna, vilket innebar att de hade bästa tillgång till fiskevatten, medan mana'chang var belägna i det inre av ön.

Matua och mana'chang sällan kommunicerade med varandra och matua används ofta achaot som mellanhand. Det fanns också " makåhna "(liknande shamaner), skicklig i healing och medicin. Tron på andar forntida Chamorros kallas " Taotao mo'na "kvarstår som en rest av pre-europeiska kulturen. När Magellan anlände på Guam, möttes han av hundratals små stödben kanoter som föreföll vara flyger över vattnet, på grund av deras betydande hastighet. Dessa stödben kanoter kallades Proas , och resulterade i Magellan namngivning Guam Islas de las Velas Latinas ("öarna i Lateen Sails ").

Guam, den enda spanska utpost i Stilla havet öster om Filippinerna , blev den vanliga porten mellan Acapulco , Mexiko och Manila 1565 till 1815, och (sedan filippinska oberoende) den västligaste utpost av faktiska USA territorium Stilla havet. Det är den största enskilda segmentet av Mikronesien , de största öarna mellan öarna Kyushu (Japan), Nya Guinea, Filippinerna, och på Hawaii.

Latte stenar är stenpelare som bara finns i Mariana Islands och är en senare utveckling i Pre-Kontakta Chamorro samhället. Den latte sten användes som grund på vilken halmtak hyddor byggdes. Latte består av en bas formad från kalksten kallas haligi och med en hörnsten, eller Tasa , antingen från en stor hjärna korall eller kalksten, placeras ovanpå. Använda kol-dating, har arkeologer brutit Pre-Contact Guam (dvs. Chamorro) historia i tre perioder: "Pre-latte" (BC 2000 1? AD) "övergångsperioden före latte" (AD 1 till AD 1000), och " latte "(AD 1000 till AD 1521).

Arkeologiska bevis tyder också på att Chamorro samhället var på gränsen till en annan övergångsfasen från 1521, som latte stenar blivit större. Förutsatt de större latte stenar användes för främst hus, kan det hävdas att Chamorro samhället blev mer stratifierat urval, antingen från befolkningstillväxt eller ankomsten av nya människor. Teorin är fortfarande svagt, men på grund av brist på bevis , men om bevisat korrekt, kommer vidare att stödja idén om att Pre-Contact Chamorros bodde i en levande och dynamisk miljö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar