Sidor

måndag 10 januari 2011

Konya. (Turkiet)

Konya är en stad i Central Anatolia Region av Turkiet . Det är huvudstad i provinsen Konya och hade en stad befolkning på 1.003.373 under 2009 medan de regionala befolkningen (inklusive de andra städerna i Konya provinsen) var 1.959.082 under samma år.

Konya, stavas även i vissa historiska engelska texterna Konia eller Konia , var känd i antiken och under medeltiden som Konya i latin , och Ἰκόνιον (Ikónion) i grekiska . Namnet Konya är ett besläktat av ikon , som en antik grekisk legend tillskrivs sitt namn till " eikon, eller" gorgonen 's ( Medusa 's) huvud ", med vilken Perseus besegrade den infödda befolkningen innan han grundade den staden.

Konya har rykte om sig att vara en av de mer religiöst konservativ metropolerna i Turkiet. Det var en gång känd som "staden av islam "och är fortfarande mer hängiven än andra städer. Konya var det sista hem Rumi , vars anhängare är etablerade i 1273 den Mevlevi Sufi ordning av islam i den här staden och blev känd som virvlande dervischer .

En turkisk folksång heter "Konyalım" (hänvisa till en kär vän från Konya).
Konya produceras Turkiska mattor som exporterades till Europa under renässansen . Dessa dyra, rikt mönstrade textilier draperad över bord, sängar, kistor eller att förkunna den rikedom och status för deras ägare, och var ofta med i den samtida oljemålningar som symboler för den rikedom av konstnären kunder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar