Sidor

söndag 2 januari 2011

Jersey. (Frankrike)

Den förvaltningsområdet Jersey är en brittisk Crown Dependency utanför Normandie , Frankrike .

Förutom ön Jersey själv, åldermans ämbetsområde omfattar två grupper av små öar som inte längre är permanent bebodda, de Minquiers och Écréhous , och Pierres de Lecq och andra klippor och skär.

Tillsammans med Bailiwick of Guernsey , utgör den grupp som kallas Kanalöarna . Liksom Isle of Man , Jersey är en separat innehav av kronan och är inte en del av Förenade kungariket .

Jersey har en internationell identitet skiljer sig från Storbritannien, även om det hör till den gemensamma resezonen och definitionen av "Förenade kungariket" i British Nationality Act 1981 tolkas som bland annat Storbritannien och öarna tillsammans. Förenade kungariket är konstitutionellt ansvarig för försvaret av Jersey. Jersey är inte en del av Europeiska unionen utan har en särskild relation med det, behandlas som en del av Europeiska gemenskapen för fri handel med varor.

Jersey historia påverkas av sitt strategiska läge mellan den norra kusten i Frankrike och södra Englands kust; öns historien sträcker sig över ett tusen år.

Bevis på bronsåldern och tidig järnålder bosättningar kan hittas på många ställen runt ön. Arkeologiska bevis för romersk inflytande har konstaterats, i synnerhet i kustområdena udden webbplatsen på Le Pinacle, Les Landes, där resterna av en primitiv struktur tillskrivs romerskt tempel dyrkan ( fanum ). Bevis för fast romerska ockupationen har ännu inte fastställts.

Jersey invaderades av vikingar i nionde århundradet. Tidigare under kontroll av Bretagne , men i ärkebiskop av Rouen , ön var den så småningom fogas till hertigdömet Normandie av William Långsvärd , hertig av Normandie år 933 och det blev en av de normandiska öarna. När William ättling, Vilhelm Erövraren , erövrade England år 1066, den hertigdömet Normandie och Konungariket England styrdes under en monark.

The Dukes of Normandie ägde betydande egendomar på ön, och Norman familjer som lever på deras ägor grundades många av den historiska normandiska-franska Jersey släktnamn. King John förlorat alla sina områden på kontinenten Normandie år 1204 till kung Filip II August , men behöll innehav av Jersey, tillsammans med Guernsey och de andra Kanalöarna. Öarna har internt självstyre sedan.

Islanders reste över Nordatlanten att delta i Newfoundland fisket i slutet av 16-talet. Som ett erkännande för hjälp ges till honom under hans exil i Jersey på 1640-talet, Charles II gav George Carteret , fogde och ståthållare, stora bidrag mark i amerikanska kolonierna , som han snabbt döpte New Jersey . Det är nu en del av Amerikas förenta stater .

Handel lade grunden till välstånd, med hjälp av neutralitet mellan England och Frankrike. Jerseys livsstilen inblandade jordbruk, fräsning , fiske, skeppsbyggnad , och produktion av ull varor. 19th century förbättringar av kommunikationerna förde turismen till ön.

Under andra världskriget var Jersey ockuperat av Nazityskland från den 1 juli 1940 till 9 Maj 1945 (då Tyskland kapitulerade).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar