Sidor

tisdag 18 januari 2011

Leghorn. (Italien)

Livorno( italienska uttal: [Livorno] ), traditionellt kallas Leghorn ( engelskt uttal: / lɛɡ ˌ hɔrn / ) i engelska , är en hamn stad i Liguriska havet på den västra kanten av Toscana , Italien . Det är huvudstad i provinsen Livorno , med en befolkning på cirka 160.000 invånare under 2009. Den tredje största hamnen på den västra kusten i Italien, stöder Livorno betydande kryssningsfartyg turismen till Florens och andra destinationer i Toscana och Umbrien .

Livorno var definierad som en " idealisk stad "under italienska renässansen . Idag avslöjar sin historia genom strukturen på sina stadsdelar , genomkorsat av kanaler och omges av berikade stadsmuren , genom härva av dess gator , som brodera stadens Venedig -distriktet, och genom Medici Port karakteristiskt förbises av torn och fästningar som leder till det centrum . Designad av arkitekten Bernardo Buontalenti i slutet av 16-talet genomgick Livorno en period av stor stadsplanering expansion i slutet av 17-talet. Nära defensiva högen av den gamla fästningen, en ny fästning, tillsammans med de av staden väggar och systemet med farbara kanaler, byggdes sedan.

I slutet av 1580-talet, Ferdinando I Toscana förklaras av Livorno ett Porto Franco , vilket innebar att varorna handlas här var tullfria . Den Leggi Livornine var lagar i kraft mellan 1590 och 1603. Dessa lagar hjälpte handelsverksamhet i handelsfartyg , religionsfrihet och amnesti för vissa botgöring . Tack vare dessa lagar, blev Livorno en kosmopolitisk stad och en av de viktigaste hamnarna i hela Medelhavet området. Många utlänningar flyttade till Livorno, armenier , nederländska , engelska , greker och judar var bland dem som flyttade att bo och handel. Långt senare, under den 18-talet, några Moriscos ( muslimska spanjorer med tvång konverterade till katolicismen ) också flyttat till Livorno från Spanien . Den 19 mars 1606 den Granduca di Toscana Ferdinando I de 'Medici i Fortezza Vecchia Chapel of Saint Francis av Assisi förhöjda, Livorno till rang av staden.

Under Napoleonkrigen , handel med Storbritannien var förbjudet och ekonomi i Livorno lidit mycket. Då, år 1868, efter Livorno blev en del av det nya kungariket Italien , förlorade den sin ställning som frihamn och stadens betydelse minskade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar