Sidor

måndag 31 januari 2011

Mandal. (Norge)

Mandal är en stad och kommun i Vest-Agder län , Norge . Administrativt centrum i kommunen är staden Mandal.
Staden Mandal bildades som en kommun den 1 januari 1838. Den landsbygdskommunerna av Halse og Harkmark och Holum slogs samman med Mandal den 1 januari 1964.

Mandal gränser Lindesnes i väster och nordväst, Marnardal i norr, Søgne i öster. Det är den sydligaste staden i Norge och skäret Pysen (söder om staden) är den sydligaste udde.
Förutom Mandal korrekt, Mandal kommun omfattar byarna (delområde) i Bykjernen, Skjebstad, Sanum-Lundevik, Skogsfjord-Hesland, Holum, Harkmark, Skinsnes-IME, Tregde-Skjernøy.

Mandal är en mycket populär semesterort, med sin milda och uppfriskande sommar klimat. Det är känt för sina långa sträcker stränderna kring staden. Sjøsanden (The Sea Sand) är den mest kända stranden, eftersom det sträcker sig nästan en kilometer strax utanför centrum. Det är ofta rankad som en av Norges mest populära stränder.

Stadens centrum är känd för sin charmiga koncentration av gamla, vita trähus och Mandal flod som rinner genom den. En annan attraktion är stadens kyrka: Mandal Kirke . Det är den största träkyrkan i Norge, med 1.800 sittplatser och en predikstol på väggen bakom altaret.
Skulptören Gustav Vigeland (1869-1943) föddes i Mandal, och har ett museum tillägnat honom här. Vigeland största bedrift är att Vigeland Sculpture Park ( Vigelandsparken ) i Oslo .
Målaren Adolph Tidemand (1814-1876) var också född i Mandal. Hans mest berömda målning är det nationella romantiska bilden av ett traditionellt bröllop på Hardangerfjorden, som han gjorde tillsammans med Hans Gude .

På grund av dessa och andra artister, som Amaldus Nielsen och Olof Isaachsen , staden är den ibland kallas "Den lilla staden med de stora konstnärerna".
Hogganvik, i Sanum-Lundevik område i Mandal, är platsen för upptäckten av Hogganvik runstenen 2009.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar