Sidor

onsdag 5 januari 2011

Rønne. (Danmark)

Rønne är en ort på västra Bornholm, som med 14 031 invånare (2009) är Bornholms största ort. Den har också en viktig fiskehamn.

Rønne är huvudort i Bornholms kommun och i orten finns även Bornholms sjukhus, gymnasium, elverk, tidningen Bornholms Tidende och ett slakteri.

I Rønne finns färjeförbindelser till Køge i Danmark, Ystad i Sverige samt Świnoujście i Polen. Turen till Køge ersatte 1 oktober 2004 den gamla rutten som gick till Köpenhamn. Bornholms flygplats ligger i närheten av orten, och är den enda i Danmark som styrs av staten.
Rønne blev, tillsammans med Neksø, bombad av Sovjetunionen den 7 och 8 maj 1945, då den tyske kommendanten von Kamptz hade beordrat att överlämna sig till de allierade, och därför inte ville kapitulera till Sovjetunionen.

Ön var central för tyskarnas tillbakadragande från östfronten. Bornholmarna blev förvarnade om bombräderna, och byarna evakuerades därför på förhand och enbart tio öbor dog i bombningarna. I gengäld dog ett okänt antal tyskar och baltiska flyktingar. Efter bombningarna höll Sovjetunionen Bornholm fram till den 16 mars 1946 då den återlämnades till Danmark.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar