Sidor

onsdag 5 januari 2011

Skagen. (Danmark)

Skagen är Danmarks nordligaste stad och tillika namnet på det kringliggande området, Jyllands norra spets.

Staden ligger på Skagens Odde inom Frederikshavns kommun, Region Nordjylland.

Samhället har en fiskehamn, ett varv och en gästhamn. Skagen är ändpunkt för järnvägslinjen Skagensbanen.

Cirka fyra km söder om Skagens centrum ligger den igensandade kyrkan Sct. Laurentii Kirke (da: Den tilsandede Sct. Laurentii Kirke). Den uppfördes i slutet av 1300-talet. 1795 beslutades att stänga kyrkan eftersom sanden blev ett för stort problem. Idag återstår endast kyrktornet.

Norr om Skagen ligger Danmarks nordligaste udde, Grenen, där Kattegatt möter Skagerrak. Udden utgörs av sanddyner. Här finns Skagens fyr.


På 1870- och 80-talen var Skagen en samlingspunkt för många skandinaviska konstnärer, Skagenmålarna som lockades dit av det speciella ljuset.
Strax utanför Skagen finns Råbjerg mile, en gigantisk vandrande sanddyn som tar upp en tredjedel av Nordjyllands hals i bredd.


Befolkningen i Skagen har av tradition försörjt sig på fiske. På senare tid har turismen tagit över allt mer och är idag en åretrunt verksamhet. Populära utflyktsmål för Svenska turister är Skagenmålarnas boningar, Gamla Skagen, Skagens gamla fyr, Svenska Sjömans kyrkan, grenen, Bröndums hotell och den tillsandade kirke. Den som besöker Skagen bör inte missa Bodilles Kro som serverar Dansk husmanskost med Skagen-touch. Skagen har som ort genomgått kraftiga förändringar under senare årtionden och tidigare klassiska institutioner som Skansen är borta. Kvar finns Skagens Bluesfestival och det går fortfarande att äta färska räkor nere i hamnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar