Sidor

onsdag 5 januari 2011

Tilburg. (Nederländerna)

Tilburg är en kommun i provinsen Noord-Brabant i Nederländerna. Kommunens totala area är 118,83 km² (där 2,45 km² är vatten) och invånarantalet är på 202 090 invånare (2008).
I staden finns bland annat Tilburgs Universitet och det nederländska textilmuseet. Tilburg är även en mycket viktig trafikknut.
I juli varje år äger "Tilburgse Kermis" rum. Ett stort tivoli tar plats i staden under några dagar. Kermis är en av Tilburgs största turistattraktioner, 2007 lockade tillställningen 1 100 000 besökare.

Lite är känt om den tidigaste historia Tilburg. Dokument från år 709 visar namnet Tilburg för första gången. Efter det, källor tiga för några århundraden. I den senare medeltiden var Tilburg mer av en lokal "region" än en by eller stad, även om ett par små byar under förutsättning att dess befolkning centra, varav en var känd som "östra Tilburg (Oost-Tilburg), vilket var senare återspeglas i namn av Oisterwijk ("östra kvarteret"). Denna by centrerad kring en liten (antagligen trä) slott eller "Motteburcht" på en lika liten kulle, som blev övergiven och revs efter några århundraden som mest. Av denna första "Tilburg slott", fanns det inget annat ca 2000, utom ett fåtal rester av sin vallgrav i en förort till Oisterwijk. I 14: e århundradet, var Tilburg proklamerade en herrgård . Tillsammans med Goirle , förvärvade titeln "The Manor i Tilburg och Goirle".
Successivt, godsägarnas rättigheter föll i händerna på flera herrar djurvänner. De härstammar deras inkomster från skatter , böter och räntor som betalas av byborna.
I 15: e talet, av herrar Tilburg, Jan van Haestrecht, byggt en Tilburg slott. "Det stenmagasinet på Hasselt" nämns i flera historiska dokument. 1858, dock slottet hade att bereda plats för en fabrik. Den lever på, men i staden vapen och logotyp. En kopia av grunderna av slottet återställdes i ca. 1995 på sin ursprungliga plats efter det att fabriken revs. År 1803 var Goirle skild från Tilburg och den 18 april 1809 Tilburg beviljades stadsrättigheter . Under det året hade cirka 9000 invånare. Tilburg värd för flera festligheter under 2009 för att fira 200 år status som stad.

Tilburg växte kring en av de så kallade "besättning platser", trekantigt tomter där ett antal vägar (oftast sand vägar) uppfylls. Dessa besättningen platser var kollektiva utmarker för flockar av får . Deras trekantig form är fortfarande återspeglas i layouten på många platser i Tilburg. Många distrikt - som Korvel, Oerle, Broekhoven, Hasselt, Heikant, De Schans och Heuvel - bär namnen på dessa gamla byar .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar