Sidor

fredag 11 februari 2011

Berovo. (Makedonien)

Berovo ( makedonska : Берово [bɛrɔvɔ] ) är en liten stad nära Maleševo Berg , 161 km (100 mi) från Skopje , 47 km (29 miles) från Strumica och 52 km (32 miles) från Kočani , i Republiken Makedonien . Det är säte för Berovo kommun .

Upprätthålls av den Bregalnica floden , står Berovo på 830-900 meter (2,725-2,950 fot) över havet och kan nås med bil med en enda asfalterad väg som leder till staden. Berovo sjön och skogen i Malsevo Berg är två populära platser för turister och Berovo hantverkare är kända för sina färdigheter i traditionella trä hantverk. Berovo ost är också en välkänd handelsvara.

Det första klostret i Berovo byggdes mellan 1815 tills den invigdes 1818. Enlightener Joachim Krcovski var bland de närvarande vid invigningen. Historiska data för byggandet av kyrkan och klostret är osäkert, men det är känt att förhållandena var mycket svåra.
I början 19th century Berovo var en bebyggelse på landsbygden med omkring två hundra hus och en liten kyrka som hade förfallit. Invånarna vid den tidpunkten att ha en ny kyrka byggdes på platsen som kallas Mogila . Församlingsprästen, Friar Peco fick uppdrag att få ett bygglov från de turkiska myndigheterna i Radovis . Den turkiska guvernören Vali gav bygglov men såg till att fastställa villkoren för byggandet av kyrkan så svårt som möjligt. Kyrkan skulle byggas låg, under vägen nivå och inte ses, konstruktion skulle vara avslutad i fyrtio dagar, och Fr Peco var att ge sin yngsta dotter, Sultana, till harem . Folket i staden rådde och kyrkan byggnaden var färdig och täckt med stenblock, sot och kalk (för att inte märkas) i 40 dagar. Ser att kyrkan hade avslutats, beställde genast Vali den kostade tre kyrka äldste framför kyrkan, och eftersom Sultana hade flytt till Kyustendil , Peco var friaren fängslad i tre år. När Sultana fick reda på att Vali hade mördats av komitas , omedelbart återvände hon till Berovo.

Den första kvinnliga klostret, som ligger vid utloppet från Berovo leder till dammen och sjön, byggdes 1940 i en 19th century arkitektur opus, tjugo år efter uppförandet av klostret av den Helige Ärkeängeln Mikael, och den första nunnor var svärdotter och dotter till friaren Risto , en son-in-law av Friar Peco. De hade sin monastiska TONSUR (borttagning av hår på huvudet) med en välsignelse från Rilaklostret : s Abbott. Eugenia jag var den första abbedissa i klostret, den andra - Eugenia II, den tredje - Eugenia III, och den fjärde abbedissa var Eulampia 1958 av den första ärkebiskopen av Ohrid , Dositheus . Som mest under första hälften av nittonhundratalet, kloster numrerade upp till sextio nunnor, med en rik och utvecklad ekonomi, ett teologiskt seminarium, ett väveri, och den första enfas vattenkraft kraftverk på detta område var i klostret.

De tre portar i kyrkan ansiktet staden, floden och pinjeskogen. En stor veranda dominerar klostret gården och i dunklet av inredningen oljelampor ljusare bilder av helgon, målad i en karakteristisk stil som är antonymic att bysantinska kanoner. Endast en ikon , som Noa , målad av George Veljanov från Strumica 1818. Från 1897 och 1920 målaren Gavril Atanasov arbetade också i klostret. Ikonen för Dormition av Theotokos målad av Gregory Pecanov från Strumica 1878. De bostadsområden är en fri stil konstruktion. De lockar med värmen det trä som används av, formad i en 19th century gammal urban stil.

Fyra systrar som kom från Veljusa klostret bor tillsammans med den sista nunnan i den tidigare linjen. Systrar i klostret är aktiv i bysantinsk stil ikonmåleri. Början till en förnyelse av frescomålning i makedonska kloster startades av systerskap.
Den Hesychastic (14: e talet grekisk sekt av kristendomen) typikon funktioner klostret som en plats för bön, en helig hesychasterion. Den övre våningen i kyrkan har nyligen förvandlats till ett litet kapell tillägnat Sankt Gregory Palamas .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar