Sidor

fredag 4 februari 2011

Chania. (Grekland)


Chaniá ( grekiska : Χανιά (plural), [xaɲa] , även transkriberas Chania , Chania , ochXania , äldre form Chanea och venetianska Canea , ottomanska turkiska خانيه Hanya ) är den näst största staden i Kreta och huvudstad i prefekturen Chania . Den ligger längs norra kusten av ön, ca 70 km (43 km) väster om Rethymno och 145 km (90 km) väster om Heraklion .
Den officiella befolkningen i de kommunala området är 57.838 men runt 130.000 människor bor i större område i Chania. Med 4,248.1 invånare / km ², kommunen är den mest tätbefolkade i Grekland utanför Aten och Thessaloniki storstadsområdena .

Chania är platsen för Minoan uppgörelse som grekerna kallade Kydonia , grekiska för kvitten . Några anmärkningsvärda arkeologiska bevis för existensen av denna minoiska staden under vissa delar av dagens Chania hittades av utgrävningar i stadsdelen Kasteli i Gamla stan. Detta område verkar ha varit bebodd sedan den neolitiska eran. Staden återuppstått efter utgången av den minoiska perioden som en viktig stadsstat i klassiska Grekland , vars domän förlängs från Chania Bay till foten av Vita bergen . Den första stora vågen av bosättare från fastlandet Grekland var av Dorian grekerna som kom runt 1100 f Kr. Kydonia var ständigt i krig med andra kretensiska stadsstater som Aptera , Phalasarna och Polyrrinia och var tillräckligt viktig för Kydonians att nämnas i Homeros 's Odyssey (iii.330). I 69 f.Kr. , den romerska konsuln Caecilius Metellus besegrade kretensarna och erövrade Kydonia som han beviljats privilegier av en självständig stadsstat. Kydonia förbehöll sig rätten att prägla sina egna mynt till det tredje århundradet.

Den tidiga kristna perioden under bysantinskt styre (första bysantinsk tid, 395-824 e.Kr.) och regeln om araber , som kallade uppgörelsen Al Hanim ("The Inn"), är inte väl dokumenterad. Enligt araber, kristna befolkningen var de förföljda och flyttade till bergen. Det bysantinska riket återtog staden i 961 AD (andra bysantinsk tid, tills 1204 AD). Under denna period arabiska namnet på staden ändrades till grekiska Chania . Bysantinerna började starkt befästa staden för att förhindra en annan arabisk invasion, med material från gamla byggnader i området. Vid denna tid Chania var säte för en biskop .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar