Sidor

söndag 6 februari 2011

Farum. (Danmark)


Farum är en stad i den nordöstra delen av ön Själland i östra Danmark , 20 km nordväst om Köpenhamn. Staden har en befolkning på 18.631 (1 januari 2010).
Staden är en del av Furesø kommun . Fram till 2006 utgjorde det Farum kommun .

Farum har funnits i mer än 1000 år. Namnet Farum hänvisar till grundarna, hav köpmän, som utvandrade från Bremen, Tyskland . På den tiden var det fri passage från havet till Farum. Detta har sedan fyllts med slam och medborgerlig krav på mer mark. Runt 1100, samfundets första stenkyrka var byggd: delar av det kvar i den nuvarande kyrkan i Farum. I 14: e århundradet, uppdämning projekt översvämmade en den gamla Ford och omdirigeras mycket av trafiken på väg till Köpenhamn mot Fiskebæk , en bit längre söderut.

Under återkommande krig med Sverige i den 17: e århundradet området lidit stora skador.
År 1800, staden var de överförda från Köpenhamn riddare distrikt till Frederiksborgs län . Vid den här tiden, ekonomin i området återupplivade med förnyad odling av den bördiga jordbruksmarken. Under hela 19th century, gemenskap expanderade ekonomiskt. År 1906, gemenskap var knuten till kapitalet genom järnvägen mellan Köpenhamn och Slangerup : 1977, blev detta den Hareskovbanen radiella av Köpenhamns S-tåg -systemet.
I början av 1950-talet var befolkningen om 4000. Genom 1960 och 1970, samhället förvandlats till en pendlare stad på grund av dess närhet till Köpenhamn och befolkningen utökade tidigare 10.000. År 1980 var befolkningen över 16.000.

Idag Farum är uppdelad i tre delar: Farum West, Farum öst, och mittpunkten. Farum öst och väst Farum skiljs åt av en motorväg som effektivt delar staden. Mittpunkt (danska Midtpunktet) är ett stort komplex av arpartments byggd på ett mycket speciellt sätt.
En tredjedel av befolkningen bor i dessa block, som hus flesta av Farum är invandrare.
Farum West är den gamla delen av Farum, med den gamla byn och kyrkan. Området har vuxit under åren, och de flesta av idrottsanläggningar är här. Norr om Farum väster ligger högteknologiska industriområde.

Staden är nu påverkas starkt av det stora antalet invandrare som bor i staden. I Mittpunkt över 50 olika språk talas. Majoriteten av invandrare är turkar och folk från Mellanöstern. Detta har gett Farum ett stort antal spännande butiker och exotisk mat. Under de senare åren, från Östeuropa har många bosatt sig i staden.

Farum är också hemstad för fotbollsklubben FC Nordsjælland , som spelar i högsta danska ligan, danska Superliga . De spelar på Farum Park , Farum i väst.
Från 1985 till 2002, borgmästare i Farum var den kontroversiella Peter Brixtofte . Brixtofte blev senare anklagad för korruption och fängslades.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar