Sidor

söndag 6 februari 2011

Java. (Indonesien)

Java ( indonesiska : Jawa ) är en ö i Indonesien . Med en befolkning på 136 miljoner, är det världens folkrikaste ö, och en av de mest tätbefolkade regioner i världen. Det är hem för 60% av Indonesiens befolkning. Den indonesiska huvudstaden stad, Jakarta , är i västra Java. Mycket av indonesiska historia ägde rum på Java, det var mitt i mäktiga Hindu - buddhistiska imperier, islamiska sultanat , kärnan i den koloniala holländska Ostindien , och var i centrum för Indonesiens kampanj för självständighet . Ön dominerar indonesiska sociala, politiska och ekonomiska livet.

Bildas främst som ett resultat av vulkaniska händelser, är Java den 13: e största ön i världen och den femte största ön i Indonesien. En kedja av vulkaniska berg bildar en öst-västlig ryggrad längs ön. Det har tre huvudsakliga språken, även om javanesiska dominerar och är modersmål för 60 miljoner människor i Indonesien, varav de flesta bor på Java. De flesta invånarna är tvåspråkiga , med indonesiska som sitt första eller andra språk. Även om majoriteten av folket i Java är muslim , har Java en bred blandning av religiös övertygelse, etniciteter och kulturer.
Ön är indelad i fyra provinser, Västra Java , Centrala Java , östra Java , och Banten , och två särskilda distrikt, Jakarta och Yogyakarta .

Fossilised återstår av Homo erectus , populärt kallad " Java Man ", som går tillbaka 1.700 tusen år hittades längs stranden av Bengawan Solo River .
Öns enastående fertilitet och nederbörd möjliggjort utvecklingen av våt-området risodling, vilket krävde sofistikerad nivå av samarbete mellan byar. Av dessa byn allianser, kungariken utvecklades små. Den kedja av vulkaniska berg och därmed sammanhängande höglandet som går längs Java kvar sin inre regioner och folk separata och relativt isolerade. Före tillkomsten av islamiska stater och europeiska kolonialismen, floder förutsatt att det viktigaste kommunikationsmedel, även om Javas många floder oftast korta. Endast Brantas och Sala floder kan ge långväga kommunikation och därmed deras dalar stödde centrum av större riken. Ett system av vägar, broar permanent och grindar vägtull tros ha fastställts i Java med minst till mitten av sextonhundratalet. Lokala befogenheter störa rutter som kunde regnperioden och på vägarna var mycket beroende av ständigt underhåll. Därefter, mellan Java befolkning var kommunikationen svår.

The Taruma och Sunda riken i västra Java dök upp i fjärde och sjunde århundradena respektive. Men första stora furstendömet var att de Medang kungariket som grundades i centrala Java i början av de åtta talet. Medang religion centrerad kring den hinduiska guden Shiva , och riket producerat några av Java tidigaste hinduiska tempel på Dieng Plateau . Runt 8: e århundradet den Sailendra dynastin ökade i Kedu Plain och bli beskyddare Mahayana buddism . Denna forntida rike byggt monument såsom 9: e talet Borobudur och Prambanan i centrala Java.

Runt 10: e talet maktens centrum flyttats från centrala till östra Java. Den östra javanesiska riken Kediri , Singhasari och Majapahit främst beroende ris jordbruket, men också eftersträvas handeln inom den indonesiska övärlden med Kina och Indien.
Majapahit grundades av Wijaya och i slutet av kejsar Hayam Wuruk (r. 1350-1389) Det hävdade överhöghet över hela indonesiska övärlden, trots kontroll sannolikt begränsad till Java, Bali och Madura. Hayam Wuruk s premiärminister, Gajah Mada , lett till att många av rikets territoriella erövringar. Föregående javanesiska riken hade deras makt bygger i jordbruket, men tog Majapahit kontroll av hamnar och farleder och blev Java första kommersiella imperium. Med döden av Hayam Wuruk och kommande av islam till Indonesien , gick Majapahit in i nedgång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar