Sidor

onsdag 9 februari 2011

Gyttorp.

Fotograf Kjell Eriksson:

Gyttorp är en ort belägen i Nora kommun , Örebro län , Sverige med 620 invånare under 2005. Idag är det främst känd för sina explosiva fabrik och Ralph Erskines typisk radhus. Det ligger vid sjön Vikern.

Gyttorp var troligtvis lösas under medeltiden som benämning antyder. Troligen innebörden av namnet är Gydhi's eller Gydha nya uppgörelsen.

Gyttorp nämns som Gyetorp i den äldsta beskattning listan för området från 1539. Ägaren till Gyttorp egendom och masugn på den tiden var trakten HÄRADSDOMARE Karl Nilsson. Han adlades 1561 av kung Erik XIV av Sverige . Hans vapensköld visade en ek blad. Detta gjorde Gyttorp egendom en herrgård för några decennier.

År 1858 explosiv fabrik byggdes intill vid sjön Vikern i Gyttorp. Vid första krut och senare nitroglycerin och dynamit framställdes. De sprängämnen användes främst för sprängning i gruvor. År 1915 denna Gyttorps Sprängämnes AB förenades med Alfred Nobel är företaget Nitroglycerin AB och i några år det nya bolaget flyttat all sin produktion till Gyttorp. Detta innebar att en ny modern fabrik byggdes i Gyttorp och runt den ett nytt stadsområde växte upp. Många privata hem byggdes och efter andra världskriget Nitroglycerin AB höll den brittiske arkitekten Ralph Erskine uppgiften att planera den nya moderna Gyttorp som har gett Gyttorp en mycket typisk arkitektur. 131 lägenheter samt affärslokaler och en skola byggdes mellan 1948-1961. Under 1950-talet explosiva fabriken sysselsatte mer än 800 anställda.
Idag explosiva fabriken ägs av det australiska företaget Orica och produktionen är koncentrerad till detonation system som NONEL som uppfanns av ingenjörer i Gyttorp under 1960-talet. Den en gång i alla aspekter dominerande fabrik som omkring 1980 hade 1600 anställda idag har en arbetsstyrka på mindre än en femtedel av den siffran.

Patroner har producerats i Gyttorp sedan 1908 under varumärket Gyttorp . Produktionen startades av Gyttorps Sprängämnes AB men är i dag tillverkas av företaget Gyttorp AB .

1 kommentar:

  1. Skriv gärna ut fotografens namn.

    MVH

    Kjell Eriksson/ Gyttorp

    SvaraRadera