Sidor

söndag 13 februari 2011

Horsens. (Danmark)

Horsens är en dansk stad i östra Jylland . Det är platsen för kyrkomötet i Horsens kommun . Själva staden har en befolkning på 52.998 och Horsens kommun har 81.957 (1 januari 2010).
Kommunen är också en del av östra Jylland huvudstadsregionen , som har 1,2 miljoner invånare.

Horsens ligger i slutet av Horsens Fjord i östra Jylland. Staden är omgivet av typiska morän landskap med låga kullar och dalar som skapats av glaciärer under den senaste istiden. Beläget 50 km (31 miles) söder om Århus och 30 km (19 mi) norr om Vejle med cirka 200 km (125 miles) till Köpenhamn .

Man tror namnet Horsens härstammar från gamla danska ord hors (häst) och Næs (udde). Från 12-talet namnet Horsenes är känd.
De tidigaste spåren av en stad finns rester av en hednisk gravplats och hus som går tillbaka till 10: e århundradet. I 12-talet kungarna Sven III och Valdemar jag ut mynt i staden. På 13-talet staden fick sin egen lagsamling.

Utgrävningar har visat att staden byggdes ut omkring 1300 med en vallgrav som går runt staden och dess hamn. Från mitten av 19th century industrialiseringen började och befolkningen ökade dramatiskt när människor från landsbygden flyttade till staden för att arbeta i fabrikerna. Den första danska järngjuteri utanför Köpenhamn öppnades samt tobak och textil fabriker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar