Sidor

lördag 5 februari 2011

Mexico.

Mexiko officiellt känd som Mexikos förenta stater ( spanska : Estados Unidos Mexicanos ( hjälp · info ) ), är en federal konstitutionell republik i Nordamerika . Det gränsar i norr av USA , i söder och väster av Stilla havet , i sydöst av Guatemala , Belize och Karibiska havet och i öster av den Mexikanska golfen . täcker nästan 2 miljoner kvadratkilometer (drygt 760.000 ²), är Mexiko den femte största landet i Sydamerika med totala areal och 14: e största oberoende nationen i världen . Med en beräknad befolkning på 111 miljoner, Det är den 11: e mest folkrika land och folkrikaste Hispanophone land. Mexiko är en sammanslutning bestående av trettioen stater och en federala distriktet , huvudstaden.

I förkolumbiska Mesoamerika många kulturer mognat till avancerade civilisationer som Olmek , den Toltec , de Teotihuacan , den Zapotec , den Maya och aztekiska innan den första kontakten med européer. År 1521, erövrade Spanien och koloniserade territorium, vilket var givet som Vicekungadömet Nya Spanien . Detta territorium så småningom skulle bli Mexiko som kolonin självständighet erkändes 1821. Efter självständigheten präglades av ekonomisk instabilitet , den mexikansk-amerikanska kriget och territoriella avträdande till USA, ett inbördeskrig , två imperier och en inhemsk diktatur . Det senare ledde till mexikanska revolutionen 1910, som kulminerade med ikraftträdandet av den 1917 konstitutionen och framväxten av landets nuvarande politiska system . valen i juli 2000 var det första gången som ett oppositionsparti vann ordförandeskapet från Institutionella revolutionära partiet ( spanska : Partido Revolucionario Institucional , PRI).

Efter snabba ekonomiska, sociala och tekniska tillväxten början på 1990-talet, är Mexiko nu både en av världens största ekonomier och en av de snabbast växande ekonomierna i världen, med en stabil tillväxt på 7,6%. Som en regional makt , och sedan 1994 det första latinamerikanska medlem i Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD), var Mexiko fast etablerad som en övre medelinkomstland, och under 2009 Mexiko överträffade Världsbankens hög inkomst ekonomiska tröskeln för att bli ett höginkomstland. Mexiko anses vara ett nyligen industrialiserat land och en växande makt . Det har 13 största nominella BNP och 11: e största av köpkraftsparitet . The ekonomin är starkt kopplad till dem av sina nordamerikanska frihandelsavtalet (NAFTA) partner, i synnerhet USA , liksom turism , är världens tionde mest besökta landet med över 21.400 tusen internationella ankomster.Mexiko har en lång tradition inom konst , berömda mat , och kultur , och det rankas femma i världen och första i Amerika på listan över Unescos världsarv med 31 .

De tidigaste mänskliga kvarlevor i Mexiko är chips av stenverktyg hittades nära lägereld kvar i dalen i Mexiko och Radiocarbon-daterad till ca. 21.000 f.Kr. . [ 40 ] Omkring 9000 år sedan, forntida ursprungsbefolkningar domesticerade majs initieras och en agrara revolutionen, vilket leder till bildandet av många komplexa civilisationer . Mellan 1.800 och 300 f.Kr., många mognade till avancerade förkolumbianska mesoamerikanska civilisationer såsom: Olmek , den Teotihuacan , den Maya , den Zapotec , den Mixtec , de Toltec och aztekiska , som blomstrade under nästan 4000 år innan den första kontakten med européer.

Dessa civilisationer krediteras med många uppfinningar och framsteg inom områden som arkitektur ( pyramid-tempel ), matematik, astronomi, medicin och teologi. Aztekerna noterades för praktiserande människooffer i stor skala. Som mest Teotihuacan , innehållande några av de största pyramidformade strukturer byggdes i förkolumbianska Amerika, hade en befolkning på mer än 150.000 människor. Uppskattningar av befolkningen före den spanska erövringen intervallet 6.000.000 till 25.000.000.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar