Sidor

fredag 4 februari 2011

Goes. (Nederländerna)

Goes är en kommun och en stad i sydvästra Nederländerna i Zuid-Beveland , i provinsen Zeeland . Staden Goes har cirka 27.000 invånare.

Går grundades den 10: e talet på kanten av en flod: de Korte Gos (Short Gos). Byn växte snabbt och i början av 12-talet hade ett torg och en kyrka åt Maria. I 1405 Goes fick stadsrättigheter , och år 1417 var det tillåtet att bygga murar runt staden. Välståndet i staden var baserad på duk industrin och produktionen av salt. På 16-talet Goes minskat. Dess anslutning till havet kört fast och 1544 en stor brand förstörde en del av staden.

I 1577 den spanska soldater som ockuperade Går drevs ut av prins Maurits av Nassau. Prinsen byggde en försvarsmur runt Goes, som fortfarande delvis närvarande. Under århundradena därefter Goes inte spelade en viktig roll, utom som en jordbruksprodukt centrum. År 1868 en järnväg byggdes genom det, men det ledde inte till industrialisering. Jordbruket är fortfarande den viktigaste ekonomiska verksamheten.

Även Nederländerna var neutrala i första världskriget, sju bomber hit går och Kloetinge, på grund av ett misstag från en brittisk flygplan. Ett hus i Magdalenastreet i Goes förstördes och en person dödades. Går inte lida omfattande skador under andra världskriget, men var under tysk ockupation fram till 1944.

Går inte att uppleva mycket befolkningstillväxten fram till 1970 och 1980. Sedan växte staden snabbt, eftersom nya stadsdelar som Goese Meer, Oostmolenpark, Overzuid och Ouverture byggs. Goes är nu den fjärde ekonomiska centrum i Zeeland.
Nya stadsdelar håller på att utarbetas, bland dem Goese Schans, Mannee och Aria, där 3.000 nya hus ska byggas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar