Sidor

tisdag 1 februari 2011

Michalovce. (Slovakien)


Michalovce , ungerska : Nagymihály , tyska : Großmichel , romani : Mihalya , jiddisch : Mikhaylovets eller Mykhaylovyts är) en stad på Laborec floden i östra Slovakien , med en befolkning runt 40.000. Det är den största staden i Michalovce District ( Okres ) i Košice regionen .

Staden ligger i Košice regionen , i östra Slovakien låglandet på Laborec floden, historiskt tillhör Zemplén länet . Staden är ca 60 km öster om Košice och 35 km väster om Uzhhorod , Ukraina . Geografiska särdrag i närheten inkluderar Vihorlat Berg och Zemplínska šírava sjön.

Den första kända bosättarna i området kring Michalovce var i neolitiska . The Slaverna anlände i området i det femte århundradet . Området var en del av Stora mähriska imperiet i det nionde århundradet. Från det tionde århundradet och framåt, region hade varit en del av Ungern . Efter den osmanska erövringen i South Central Ungern i det sextonde århundradet, var Ungern delat, och dagens Michalovce blev en del av östra ungerska kungariket , och senare Royal Ungern . Staden växte kraftigt i artonde och nittonde århundradena och eftersom den österrikisk-ungerska Ausgleich av 1867 nådde den en status som en stor gemenskap och kort därefter blev säte för ett av distrikten Zemplén län .

Efter första världskriget , i 1918 (bekräftas av Trianonfördraget i 1920), Michalovce, tillsammans med några andra delar av Zemplén County, blev en del av dåvarande bildade Tjeckoslovakien . År 1944 judiska invånare var 3500 deporterades från Michalovce. Sedan 1993, upplösningen av Tjeckoslovakien, är Michalovce del av Slovakien. År 1996 blev säte för Michalovce District.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar