Sidor

torsdag 24 februari 2011

Most. (Tjeckien)

De flesta ( tjeckiska uttal: [mest] , tyska : Brux ) är en huvudstad stad i de flesta distrikt , beläget mellan tjeckiska centrala bergen och Erzgebirge , ca 77 km (48 miles) nordväst om Prag längs Bilina River och sydväst av Ústí nad Labem .

Namnet flesta betyder "bro" i tjeckiska . Staden fick sitt namn efter det system av broar över träsk, som låg på detta område i 10: e talet. Den tyska namn för de flesta är Brux (som kommer från tyska ordet för "bro", Brücke ).

Den latinska chronica Boemorum nämner en slavisk bosättning under Gnevin slott kallas Gnevin Pons (tjeckiska: Hněvínský mest ) i 1040. Genom träsk där ledde ett handelsfartyg på väg från Prag till Freiberg . Nätverket av träbroar byggdes för att erbjuda bekväma passager genom detta territorium. Hneva från Hrabisic dynastin etablerat ett militärt fäste för att skydda husvagnar. Enligt detta fäste byn som skulle bli mest utbyggda.

I 1227 Kojata , den sista av Hrabisics, passerade sin egendom till klostret i Knights of the Cross. Sedan 1238 den kungliga staden ägdes av Přemyslids och det blev en rik stad med många kyrkor. Det Bohemian kungar Otakar II , Johannes av Luxemburg och Karl IV ges alla flesta stadsrättigheter. I 14: e århundradet, på grund av kolonisering , blev staden främst tyska befolkade och kallas Brux.

Under den 15: e och 16-talen staden drabbades av flera bränder. Ca. 1517, återuppbyggnaden började staden grunden till flera viktiga anläggningar, inklusive den nya dekanus kyrka och renässansen stadshuset.

Under trettioåriga kriget , staden var ockuperat av svenska trupper. Både i de tidiga åren och under de sista åren av kriget den intogs av list. På liknande sätt slottet Hněvín tillfångatogs. Efter trettioåriga kriget, staden förlorade mycket av sin ekonomiska och politiska betydelse.
Under andra hälften av 19th century industri och gruvdrift fram, och år 1870, en järnvägslinje byggdes. Entreprenad ingår socker verk, porslin fabrik, stål verk, bryggeri , och grundandet av stadsmuseet. År 1895 staden påverkades av kvicksand som svalde flera hus, bland annat några av sina passagerare. År 1900 RICO anläggning för påklädning material konstruerades. År 1901, en elektrisk spårvagn linje kopplade Brux med Kopitz upp till Johnsdorf . Den mest moderna teater av sin tid inom Österrike-Ungern öppnades i Brux 1911. Byggandet av en unik dammen i Kreuzweg 1911 till 1914 löste stadens problem med dricksvattenförsörjningen.

Den 15 december 1942, började Brux produktionen av Ersatz bränsle syntetiserade från brunkol ( tyska : Braunkohle ) vid Sudetenländische Treibstoffwerke AG (STW) Maltheuren växt , och en underläger av Sachsenhausen som tvångsarbete . Stalag IV- C (Wistritz bei Teplitz) var på "Sudentenland Treibstoff Werke", Brux var och upprepade gånger bombat under Oil kampanjen av andra världskriget . Post-War, Mest återställdes till Tjeckoslovakien och efter utvisningen av tyskar efter andra världskriget (främst 1946), tjecker ersättas tyskarna.

Efter 1964 processen med att "flytta" staden började. Under 1960-talet, historiska centrum Merparten totalförstördes att göra plats för den växande brunkol gruvor, en process som varade fram till 1970. I processen ingick att förstörelsen av många historiska monument, inklusive ett bryggeri med anor från 15: e århundradet och en teater konstruerad 1910 av Alexander Graf , en wiensk arkitekt som ritat många teatrar i hela Centraleuropa , inklusive de i Ostrau och Laibach . En byggnad var dock bevarade: den gotiska kyrkan antagandet av Jungfru Maria , som byggdes mellan 1517 och 1594 och ritades av Jakob Heilmann av Schweinfurt . I 28 dagar var det flyttades med tåg till den nya staden, 841 meter bort, till ett pris av ungefär 30 meter per dag. Denna byggnad nämndes i Guinness World Records som den tyngsta byggnaden någonsin gått på hjul.

1 kommentar:

  1. I denna stad föddes min farfar 1870. Han kom till Sverige 1905. Jag skulle gärna vilja se denna ort om det nu finns något av det gamla kvar.

    SvaraRadera