Sidor

fredag 25 februari 2011

New Brunswick. (Kanada)

New Brunswick är en av Kanadas är tre Maritime provinser och är den enda konstitutionellt tvåspråkigt provinsen ( engelska och franska ) i federationen. Provinshuvudstaden är Fredericton , medan Saint John är den folkrikaste staden, och storstadsområden Moncton är det största folkräkningen huvudstadsregionen.

Statistics Canada uppskattar provinsiella befolkningen under 2009 att vara 750.457, en majoritet är engelsktalande, men det finns också en stor fransktalande minoritet (33%), huvudsakligen av Acadian ursprung.

Provinsens namn kommer från de engelska och franska delvis transkription av staden Braunschweig ( Braunschweig på tyska) i norra Tyskland (och tidigare hertigdöme med samma namn), den fäderneärvda hem Hanoverian kung George III av Storbritannien .

Den ursprungliga First Nations invånarna i New Brunswick var medlemmar i tre olika stammar. Den största stammen var den Mi'kmaq , och de ockuperade östra och kustområden i provinsen. De var ansvariga för Augustinus högen som byggdes omkring 800 f.Kr. (2800 BP), nära Metepnákiaq ( Red Bank First Nation ). Den västra delen av provinsen var den traditionella hem Wolastoqiyik (Maliseet) personer. De mindre Passamaquoddy stammen ockuperade länderna i sydvästra provinsen.

Även om det är möjligt att vikingarna kan ha nått så långt söderut som New Brunswick, första kända europeiska utforskningen av New Brunswick var att den franska upptäcktsresanden Jacques Cartier 1534, som upptäckte och namngav bukten Chaleur . Nästa franska kontakten var år 1604, när en part under ledning av Pierre du Gua de Monts och Samuel de Champlain slagit läger för vintern på St.Croix Island , mellan New Brunswick och Maine. Kolonin flyttade följande år över Bay of Fundy till Port Royal, Nova Scotia . Under de kommande 150 åren, ett antal andra franska bosättningar och seigneuries bildades i det område som upptas av dagens New Brunswick, inklusive längs St John-floden, den övre Bay of Fundy region, i Tantramar träskmarker på Beaubassin, och slutligen vid St Pierre (platsen för dagens Bathurst ). Hela havsområde (liksom delar av Maine) var vid den tiden hävdat Frankrike och utsågs till kolonin Acadia .

En av de bestämmelser i fördraget i Utrecht 1713 var överlämnandet av halvön Nova Scotia till brittiska . Huvuddelen av Acadian befolkningen fann således sig själva som bor i det nya brittiska kolonin Nova Scotia. Resten av Acadia (bland annat New Brunswick regionen) var bara lätt befolkat och dåligt försvarade. 1750, för att i skydda sina territoriella intressen i det som återstod av Acadia, Frankrike byggt två fort ( Fort Beauséjour och Fort Gaspareaux ) längs gränsen mot Nova Scotia i vardera änden av näset Chignecto. En stor fransk berikning ( Fortress of Louisbourg ) byggdes också på Ile Royale (nu Cape Breton Island ), men funktionen av denna fortet var mest för att försvara inloppen till kolonin Kanada , inte Acadia.

Under sjuårskriget (1756-1763), brittisk slutfört sin erövring av Acadia och utökade sin kontroll till att omfatta hela New Brunswick. Både Fort Beauséjour (nära Sackville ) och Fort Gaspareaux fångades av en brittisk kraft under befäl av överstelöjtnant Robert Monckton 1755. Inuti Fort Beauséjour, brittiska styrkor fann inte bara franska reguljära trupper, men även Acadian irreguljära. Guvernör Charles Lawrence of Nova Scotia används upptäckten av Acadian civila hjälpa till i försvaret av fortet som en förevändning att beordra utvisning av Acadian befolkningen från Nova Scotia. The Acadians av det nyligen tagna Beaubassin och Petitcodiac regioner ingick i utvisningsbeslutet. Några av de Acadians i Petitcodiac och Memramcook region flydde, och under ledning av Josef Broussard fortsatte att föra gerillaaktion mot de brittiska styrkorna för ett par år. Andra åtgärder i kriget ingick brittiska expeditioner uppför St John River i St John River kampanj . Fort Anne (Fredericton) sjönk under 1759 kampanj, och efter denna, som alla dagens New Brunswick kom under brittisk kontroll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar