Sidor

måndag 14 februari 2011

Rubí. (Spanien)

Rubí är en kommun i Katalonien ( Spanien ), i Comarca av Vallès Occidental och provinsen Barcelona , 15 kilometer från Barcelona. Det gränsar i norr av Terrassa och Ullastrell , i söder av Sant Cugat del Vallès , i väst av Castellbisbal och i öster till Sant Quirze del Vallès .
Rubi är hem för In-line hockey club, Cent Patins Rubí.

Staden tros vara av romerskt ursprung, med tanke på hur mycket amforor och skrifter som har hittats, även om staden var enligt uppgift grundades 986 med namnet Rivo Rubeo. På döden av Wilfred de håriga , gränsen mellan Al-Andalus och katalanska län var avgränsas av floden Llobregat, med katalaner i norr och muslimerna i söder, Rubí var därför mycket nära gränsen.
I 1233 bad Berenguer de Rubí kungen Jaume I att bygga ett nytt slott, som nu är Ecomuseu Castell de Rubí, ett museum om staden.

Med industriella revolutionen , stadens befolkning växte kraftigt, med nedgången av jordbruk och framväxten av textilindustrin i närheten av Riera de Rubí. Några av de tidiga fabrikerna finns kvar.

År 1919 Rubí var kopplad till Barcelona och Terrassa med järnväg och det nya, rika bourgeoisin växte Modernista stil byggnader såsom Escoles Ribas och Torre Bassas. Den Celler Cooperatiu byggdes under den Mancomunitat de Catalunya och dominans cooperativism i jordbruket.
Industrin utvecklas mycket snabbt och numera många olika typer av industrier finns i Rubí, från textiltillverkning till elektronik och kemiska produkter. Några av dessa fabriker har stängt under de senaste åren för att flytta till Kina eller östländerna.

Rubí förlorade det mesta av sitt jordbruk i 1962, då katastrofal översvämning förstörde den lägsta delen av staden och påverkat städer i närheten av Riera de Rubí. Dessa översvämningar anses ha varit den värsta sådan katastrof har inträffat i Spanien.
Sedan 1990-talet har Rubí fått en ny våg av invandrare från Sydamerika och Nord Afrika .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar