Sidor

tisdag 15 mars 2011

Keflavík. (Island)

Keflavík som betyder "Driftwood Bay") är en stad i Reykjanes regionen i sydvästra Island .
År 1995 slogs den ihop med Njardvik och Hafnir att bilda en kommun som heter Reykjanesbær med en befolkning på 8.169 (juni 2009).

Grundades på 16-talet, utvecklade Keflavík på grund av dess fiske och fiskberedningsindustrin, som grundades av skotska entreprenörer och ingenjörer. Senare dess tillväxt fortsatte från flygverksamheten på Keflaviks internationella flygplats som byggdes av amerikanska under 1940-talet. Flygplatsen används för att hålla en stor Nato militärbas och var en viktig före jet tankning stopp för transatlantiskt kommersiell flygtrafik. Den fungerar nu som Islands främsta internationella nav.

Under andra världskriget den militära flygfält tjänat som tankning och transitering depå. Under kalla kriget , Naval Air Station Keflavik spelat en viktig roll i att kontrollera marina och ubåt trafik från norska och Grönland havet till Atlanten . Styrkor från United States Air Force var till för att ge radar övervakning, fighter avlyssna i lufttankning och antenn / räddningstjänst till sjöss. Efter kollapsen av Sovjetunionen dock grunda roll var gjutna i tvivel. Basen stängd officiellt den 30 september 2006, när USA drog tillbaka de resterande 30 militär personal.
På Island var Keflavík känd som en rik källa av musiker under 1960-talet och 70-talen, och är därför även känd som bítlabærinn eller "The Beatle Town".

I november 2008, i en officiell lunch med utländska diplomater, isländska president Ólafur Ragnar Grímsson chockade företrädare för grannländer genom att säga att hans land behövde "nya vänner" och bjuda in Ryssland att använda sig av de strategiskt viktiga flygbas. Den ryske ambassadören svarade att hans land inte hade något behov av det.
Även den isländska presidenten har ingen kontroll över utrikespolitiken, Ólafur Grímsson kommentarer om bristande stöd i finanskrisen från andra länder än Norge och Färöarna och i synnerhet om det brittiska beslag av tillgångar av de isländska bankerna under en anti-terrorism lag innebar att erbjudandet var tänkt som en tillrättavisning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar