Sidor

lördag 26 mars 2011

Stará Ľubovňa. (Slovakien)

Stará Ľubovňa ( tyska : Altlublau ; ungerska : Ólubló ; latin : Lublovia ; polska : Lubowla ) är en stad med cirka 16.000 invånare i nordöstra Slovakien . Staden består av distrikten Podsadek och Stará Ľubovňa.

I 1292 Stará Ľubovňa nämns första gången som Libenow . Tills det blev en fri kunglig stad år 1364 staden föll under jurisdiktion av slottet.
I 1412 den tillhörde de 16 Spiš städer ges av den ungerska kungen Sigismund av Luxemburg som en deposition till kung Władysław II av Polen . Panten var en del av fördraget Lubowla och ansågs vara endast en kort tid, men det slutligen varade i 360 år. Bara under den första delningen av Polen år 1772 under regeringstiden av Maria Teresia av Österrike territoriet kom tillbaka till Konungariket Ungern. Panten var faktiskt en fördel för de städer som berörs, eftersom de inte var tvungna att underkasta sig sin provins eller adeln och hade en neutral position i turmoils mellan Polen och Ungern.

Från en kulle över staden slottet Ľubovňa dominerar staden. Slottet är öppet för allmänheten och inrymmer ett museum om dess historia. Från dess redan rekonstruerade tornet finns det bra utsikt över omgivningarna. Bredvid slottet finns ett friluftsmuseum, Ľubovňansky skanzen , med många hus och andra byggnader som visar folk arkitektur i regionen. Den mest intressanta utställningen är trä grekisk-katolska kyrkan från Matysová, byggd 1833.
Den gamla staden består huvudsakligen av den rektangulära St Nicolas Square som är omgiven av Sprutmästarens hus av 17-talet. I centrum finns den gotiska romersk-katolska kyrkan St Nicolas byggdes 1280.

Annan byggnad av intresse är den nya grekisk-katolsk kyrka i Moder eviga Hjälp i södra delen av staden. Det invigdes av påven Johannes Paulus II den 22 april 1990 och är konstruerad i form av en kunglig krona.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar