Sidor

onsdag 27 april 2011

Annerstad.

Annerstads socken i dåvarande Sunnerbo härad och i nuvarande Ljungby kommun, ligger sydost om Bolmen.
Vid kommunreformen 1862 övergick socknens ansvar för de kyrkliga frågorna till Annerstads församling och för de borgerliga frågorna till Annerstads landskommun. Landskommunen utökades 1952 för att sedan 1971 uppgå i Ljungby kommun.
Socknens areal är 121 kvkm och 2000 fanns där 599 invånare.

Annerstads församling är en församling i Ljungby kyrkliga samfällighet i Sunnerbo kontrakt i Växjö stift och i Ljungby kommun i Kronobergs län.
Församlingen bildades vid kommunreformen 1862 ur Annerstads socken.
Annerstad bildade fram till 1991 tillsammans med Nöttja församling och Torpa församling ett pastorat, som var ett de få ärftliga pastoraten i Svenska kyrkan. Det innebar att tjänsten som kyrkoherde i pastoratet gick i arv inom en familj så länge det där fanns en arvtagare som befanns kompetent för uppdraget (tillräckligt utbildad för att vara präst).
Detta ärftliga pastorat upprättades 1591 av Johan III genom att hovpredikanten Georgius Marci fick en försäkran om pastoratet för sina bröstarvingar.
1781 utsträckte Gustav III dessutom förmånen också till de manliga arvingar som på mödernet härstammade från hovpredikanten. Det vill säga arvsrätt kunde förmedlas också av predikantens efterkommande på kvinnolinjen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar