Sidor

torsdag 28 april 2011

Almelo. (Nederländerna)

Almelo ( holländskt uttal: [ɑlmə ˌ lo ˑ] ( lyssna ) ) är en kommun och en stad i östra Nederländerna .

De viktigaste tätorterna i staden är Aadorp , Almelo, Mariaparochie och Bornerbroek .
Almelo har ca 72.000 invånare i mitten av den rullande landsbygden i Twente , med den industriella centra Enschede och Hengelo så nära grannar utan också med turist städer som Ootmarsum , Delden och Markelo bara en cykeltur bort.

Almelo fick stadsrättigheter i 1394. Inom stadens gränser ligger slottet av grevarna av Almelo.

I slutet av 19th century textil fram som en viktig arbetsgivare och drog många arbetare till Almelo, först från i Nederländerna. Sedan 1960-talet arbetare från Spanien och Turkiet kom till Almelo. Den första moskén i Nederländerna byggdes i Almelo 1976 för den turkiska befolkningen i staden.
På 1970-talet branschen krympt och de flesta fabriker flyttades till länder med billigare arbetskraft. Vissa fabriker kvar i centrum och är nu i bruk för lägenheter eller kontor.

För närvarande stor arbetsgivare i Almelo är en Urenco Nederland . Detta är en urananrikning anläggning som använder gascentrifugering metod och producerar uran med cirka fem procent U-235 , för kärnreaktorer . En bageri fabrik, Bolletje, PANalytical , det Twenteborg sjukhuset och den regionala domstolen är också stora arbetsgivare.
Beläget i stadens centrum är Huize Almelo, ett slott som i sin nuvarande form går tillbaka till 1662 . Det finns mosaiker som pryder väggarna i tunneln i närheten av järnvägsstationen .

Staden är också känd för sina lokala fotboll klubb Heracles Almelo , som spelar i Eredivisie , den högsta fotbollsligan i Nederländerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar