Sidor

torsdag 28 april 2011

Sandefjord. (Norge)

Sandefjord är en stad och kommun i Vestfold län , Norge . Administrativt centrum i kommunen är staden Sandefjord. Kommunen Sandefjord bildades den 1 januari 1838. Landsbygden i kommunen Sandar slogs samman med kommunen Sandefjord den 1 januari 1968.

En av de viktigaste resterna från vikingatiden har hittats vid graven Gokstadhaugen i Sandefjord. Den Gokstadskeppet grävdes av Nicolay Nicolaysen och är nu i Vikingskipshuset i Oslo . De Viking , en exakt kopia av Gokstadskeppet, korsade Atlanten från Bergen att ställas ut på världens Columbian Exposition i Chicago under 1893. En kopia av Gokstadskeppet, kallad Gaia har idag Sandefjord som hemmahamn. Andra kända repliker inkluderar Munin , (en halv skala replik) ligger i Vancouver, BC.

Sandefjord var tidigare en känd kurort, med olika typer av bad för förbättring av hälsan. Bland dessa var saltvatten havsbad, lera och svavel bad. Bland besökarna fanns kungligheter, en premiärminister, och några av Norges främsta kulturpersonligheter. Omkring 50.000 människor, de flesta norrmän besökte badet från 1837 till 1939. Idag bad byggnad har restaurerats och inrymmer nu kulturevenemang och olika aktiviteter.

Från 1850, antal fartyg från Sandefjord var en valfångst och tätning i Norra Ishavet och längs Finnmark . Den första valfångst expedition från Sandefjord till Antarktis sändes 1905. Mot slutet av 1920-talet, hade Sandefjord en flotta på 15 fabriksfartyg och mer än 90 Whalers. År 1954 än 2800 män från distriktet var mer anställdes som besättningen på valfångare, men från mitten av 1950-talet valfångsten gradvis minskas. Antalet södergående expeditioner sjönk snabbt under 1960-talet, och 1967/68 säsongen blev den sista för Sandefjord. Den sjöfarten industrin gradvis justeras från valfångsten till andra typer av fartyg under denna period.

Den lokala Framnæs Mekaniske Værksted och Jotun Private Ltd hade stora roller i den här branschen.
Idag minnen från denna viktiga period i stadens historia hålls levande genom valfångst museet ( Hvalfangstmuseet ). Detta museum är det enda museet i Europa som specialiserat sig på valar och historia valfångst. Historien om valfångare kan också utforskas på museet's Wharf med ett besök ombord på whale-catcher Southern Actor .
Sandefjord har även frakt traditioner från höga segelfartyg och fartyg ånga. Den fullständiga riggade segelfartyg Christian Radich , tremastad barquentine Endurance , VALFÅNGSTFARTYG Jason och vikingaskepp replika Viking var några av de många fartyg som byggs av Framnæs Mekaniske Værksted.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar