Sidor

onsdag 20 april 2011

Blåögd mumie utgrävd i Peru.

Den första orörda graven med rester av huarifolket har hittats och är 1300 år gammal.

I det urgamla pyramidområdet Huaca Pucllana mitt i den peruanska huvudstaden Lima har arkeologer gjort ett mycket ovanligt fynd: en cirka 1300 år gammal grav, som innehåller kvarlevorna av fyra människor – tre vuxna och ett barn.

Könet på två av de vuxna har ännu inte avgjorts, men den tredje är en mumifierad kvinna, som arkeologerna fann sittande hopkrupen i graven. Hon var iförd sex lager kläder och bar en mycket speciell dödsmask med två stora och stirrande blå ögon.

Graven härrör från huari-kulturen, även kallad wari, som var inkafolkets förfäder i Perus centrala högländer. Huari var en hastigt expanderande präststat, som blomstrade runt 500 e Kr till 1000 e Kr med centrum i huvudstaden Huari Wakaurara, som ligger i den nuvarande staden Ayacucho i södra delen av de peruanska Anderna. Hit kom huarierna från vida omkring, från Cajamarca i norr till Moquegua i söder via ett vitt förgrenat nätverk av anlagda vägar.

Eftersom den kvinnliga mumien var iförd en ornamenterad dödsmask, anser arkeologerna att hon sannolikt tillhörde överklassen. Vid hennes sida låg en mängd gravgåvor i form av keramikföremål och textilier. Barnet som låg i graven var sannolikt också en offergåva till kvinnan, för tidigare gravfynd har avslöjat att vuxna huarier ofta beledsagades i döden av små barn eller unga flickor.

Gravfyndet är faktiskt en sensation i sig, då det är första gången som arkeologerna har upptäckt en intakt huarigrav. Det har plötsligt gett forskarna en helt unik chans att få en inblick i huariernas gravskick. Alla de många gravar som arkeologerna tidigare har funnit har antingen varit helt eller delvis förstörda eller tömda av gravplundrare på jakt efter rikedomar efterlämnade av det gamla folket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar