Sidor

onsdag 20 april 2011

Anambra staten. (Nigeria)

Anambra är en stat i sydöstra Nigeria . Dess namn är en angliserades version av originalet "Oma Mbala", namnet på floden som nu kallas Anambra som staten är uppkallad efter. Huvudstaden och säte för regeringen är Awka . Onitsha och Nnewi är de största kommersiella och industriella städer, respektive. Staten tema är "Light Of The Nation". Gränser bildas genom Delta State i väster, Imo State och Rivers State i söder, Enugu stat i öster och Kogi stat i norr. Ursprunget av namnet kommer från Anambra River (Omambala) som är en biflod till den berömda floden Niger .

Den inhemska etniska gruppen i Anambra tillstånd är Ibo (98% av befolkningen) och en liten befolkning på Igala (2% av befolkningen) som bor i den nordvästra delen av staten.
Anambra är de åtta mest befolkade staterna i Förbundsrepubliken Nigeria och den näst mest tätbefolkade stat i Nigeria efter Lagos . Den sträcka av mer än 45 km mellan Oba och Amorka innehåller ett kluster av många tätt befolkade byar och små städer ger området en uppskattad densitet 1,500-2,000 personer som bor inom varje kvadratkilometer av området.

Anambra besitter en historia som sträcker sig tillbaka till 9: e århundradet, som avslöjades av arkeologiska utgrävningarna vid oraukw och Ezira , Stora konstverk i järn, brons, koppar och keramik verk som tillhör det gamla kungariket NRI , avslöjade en sofistikerad gudomlig kungadöme administrativa system som härskat i området Anambra från C. 948 e.Kr. till 1911.
Under den nigerianska / Biafran krig, en lättnad landningsbana, uppfördes av Biafran Engineers i staden Uli / Amorka (kodnamnet "Annabelle"). Extremt farligt lättnad flyg lyfte från Sao Tomé och andra webbplatser laddad med massor av mat och mediciner till de nödlidande Biafran befolkningen. Uli / Amorka flygfält var platsen var modiga amerikanska piloter som Alex Nicoll, och många andra, gjorde det yttersta offret i människans tjänst, vilket ger massor av förnödenheter till Biafran befolkningen äcklad av lidande och montering död vägtull i Biafra från svält samt ständiga trakasserier av lättnad plan av den nigerianska flygvapnet, Carl Gustaf von Rosen avgått som Röda Korset lättnad pilot och hjälpte Biafra att bilda en Airforce av fem Minicoin plan Malmö MFI-9 stationerad på Uga airstrip.He kallade sin lilla men effektiva flygvapnet " Spädbarn i Biafra "för att hedra de barn som dog via svält inne Biafra.
Gamla Anambra staten bildades 1976 från delar av Östra Mellansverige staten , och dess huvudstad var Enugu . En ytterligare omorganisation år 1991 indelad Anambra i två stater, Anambra och Enugu . Kapitalet i Anambra är Awka .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar